NRK Meny
Normal

Vil ha skatt på parkering

Folk som får parkere gratis på jobben bør betale skatt for fordelen de får, mener transportkomiteleder på Stortinget, Linda Hofstad Helleland.

Parkering

Flere vil ta kollektivtrafikk hvis færre har gratis parkering, tror lederen i Naturvernforbundet Lars Haltbrekke

Foto: PER-KÅRE SANDBAKK/NRK

I dag må ansatte som får dekket togbillett eller busskort av arbeidsgiver, betale skatt av den goden. Kollegaer som parkerer gratis på jobben slipper skatt. Dette vil Helleland fra høyre endre på.

– Slik bør det ikke være. Jeg håper og tror at vi kan få til en endring på dette i forbindelse med grønn skattekommisjon og skattereformen. Her skal vi se på alle avgifter og ordninger som kan bidra til mer miljøvennlig adferd, sier Linda Hofstad Helleland til NRK.

Les også: Vil fjerne eller ta betalt for p-plassene på jobben

1500 gratis parkert i 2013

Laila Arnesen

Banksjef i DNB Heimdal og Sirkus, Laila Arnesen sier gratis parkering kun brukes unntaksvis.

Foto: DNB

Ifølge et oppslag i Adresseavisen i forrige uke, hadde en av fire av dem som kjørte til jobb i Trondheim sentrum i 2013, tilgang til gratis parkering. Det betyr at om lag 1500 personer står gratis parkert hver dag.

– På Solsiden har vi opprettet en "bilpool". Her står det fire disponible biler som kan brukes av rådgivere og andre som jobber her. Dette er et tiltak vi har satt i gang slik at flere skal reise kollektivt til jobb, sier Laila Arnesen, banksjef i DNB Heimdal og Sirkus.

På Solsiden i Trondheim jobber det om lag 700 ansatte og av disse er det 35 som har tilgang til gratis parkering. Hovedregelen hos DNB er at ansatte ikke har gratis parkering, men det finnes noen unntak for dem som er ute og kjører egen bil i jobbsammenheng flere ganger om dagen.

– Et forslag helt i tråd med våre ønsker

Linda Hofstad Helleland

Stortingsrepresentant for Høyre, Linda Hofstad Helleland.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Lederen i Naturvernforbundet Lars Haltbrekke synes dette er et flott forslag som ikke kommer et minutt for tidlig.

– Vi vet at dette kommer til å bedre luftforurensningen i de store byene. Hvis tilgjengeligheten på gratis parkering er høy, vil folk velge å kjøre egen bil til jobb istedenfor å ta kollektivtrafikk.

Han håper at regjeringen følger opp dette, siden samferdselsministeren også har kommentert urimelighetene i dagens system.

Les også: Ansatte må betale for parkering

– Jeg er ganske sikker på at skattefritaket for gratis parkering i byene kommer til å komme bort, og at vi heller må prøve å få gjort noe med ordningen med skatt på betalt kollektivbillett, avslutter Linda Hofstad Helleland.