Vil ha overbiskop til Trondheim

- Den nye lederen blant biskopene bør holde til i Trondheim.

Nidarosdomen i solnedgang
Foto: Haldis Isachsen

Kong Harald signes i 1991

Kong Harald signes.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Det mener politikere og kirkefolk i Trøndelag, som har startet kampen for å gjøre Nidaros til landets kirkesentrum.

Politikerne i Trondheim satser hardt på at byen skal bli nytt hovedsete for landets biskoper. Regjeringa ønsker at det skal innsettes en ny ekstra biskop, som skal få en lederfunksjon for alle landets biskoper. Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, mener sjansen er god for at Trondheim blir valgt som bispehovedsete.

Politisk kamp

Kong Harald ble signa av biskop Finn Wagle i Nidarosdomen i 1991, og både middelalderdomen og byen er et norsk kirkesentrum. Nå skal Den norske kirke få en ny preses. Det er en fast overbiskop som er leder for de andre biskopene. - Vi ønsker at denne biskopen skal holde til i Trondheim. Derfor har politikere i Trøndelag startet kampen for å få overbiskopen til Trondheim, sier Kristelig Folkepartis listetopp i Sør-Trøndelag, Øyvind Håbrekke.

Rita Ottervik

Rita Ottervik.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Også Høyre og Arbeidarpartiet i Sør-Trøndelag sier de vil jobbe for dette. Senterpartiets kirkjepolitiske talsperson på Stortinget, Inger Enger, støtter også Trondheim.

- Hovedbispesete til Trondheim er både viktig og riktig, sier ordfører i byen, Rita Ottervik.

- Vi har de institusjonene som trengs for å skapt et sterkt bispehovedsete, sier hun.

Biskopene vil ha Oslo

Men 10 av 11 biskoper mener den 12. biskopen bør være i Oslo, der mange av arbeidsoppgavene vil være. Bare nåværende biskop i Nidaros, Tor Singsaas, argumenterer for at en ny preses bør holde hus i samme by som han. KrFs listetopp Håbrekke sier kirka selv bør få avgjøre plasseringen, men er sikker på at både kirka og politikerne i Trøndelag nå vil kjempe for at Nidaros skal vinne lokaliseringskampen.