NRK Meny
Normal

Vil ha Odd Reitan tiltalt for skattejuks

Statsadvokaten i Spania mener Odd Reitan har oppgitt feil kjøpesum da han kjøpte en luksuseiendom i Marbella, og vil ha Rema-gründeren tiltalt for skatteunndragelser.

Odd Reitan deler torsdag ut Årets Ladejarl

Statsadvokaten vil ha Odd Reitan tiltalt for skattejuks i Spania.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Bakgrunnen er Odd Reitans kjøp av en eiendom i Sierra Blanca i Marbella i 2004. Det er Dagbladet som skriver dette i dag.

Ifølge tiltalen som avisen har fått tilgang til skal Reitan ha oppgitt en falsk kjøpesum da han kjøpte eiendommen. Ifølge Dagbladet skal den virkelige prisen ha vært ni millioner euro, men ble oppgitt til 3,5 millioner euro.

– 5,5 millioner skal med andre ord ha blitt holdt skjult for spanske skattemyndigheter, skriver avisen.

Ber om fengselsstaff

Aktor vil ha Rema-gründeren dømt til fengsel og til å betale store millionbeløp i bøter.

Den spanske påtalemyndigheten mener Reitan bevisst har betalt 1,1 millioner euro for lite i skatt etter eiendomskjøpet.

Selgeren av eiendommen oppga samme sum, og er også tiltalt i saken.

– Vi har tiltalt herr Reitan for to ulike overtredelser, i alt fem lovbrudd, og ber retten om å idømme ham elleve års fengsel, sier en jurist ved statsadvokatembetet til Dagbladet.

I tillegg ber aktor om bøter på 1,7 millioner euro i tillegg til at Reitan betaler det han angivelig skylder i skatt.

Bestrider alle anklager

Reitan selv poengterer gjennom sin presseansvarlige at påtaleavgjørelsen er anket til en høyere rettsinstans, og at matmilliardæren derfor ikke anser seg som tiltalt i saken. Han handlet i god tro og på råd fra advokaten som bisto ham, ifølge Berit Hvalrygg.

– Vi bekrefter at Reitan er i en ankeprosess på anklager han avviser på alle punkter, sier hun.

For øvrig har Rema-grunnleggeren betalt formuesskatt til Norge for verdiene som ligger i de to selskapene som eier Sierra Blanca.

- Anken går nå til høyere rettsinstans. Mens anken er til klagebehandling i rettssystemet i Spania har Reitan ikke status som tiltalt, ifølge hans advokat i Spania. Reitan bestrider altså alle anklager mot han. Han har gitt alle opplysningene myndighetene i Spania i prosessen har etterspurt. Utover dette ønsker vi ikke å kommentere så lenge ankebehandlingen av det Reitan mener er feilaktige anklager pågår, skriver Hvalryg i en e-post til Dagbladet.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal