NRK Meny

Vil ha lisensjakt på bjørn

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag går inn for lisensjakt på bjørn fra i høst.

Bjørn.
Foto: NRK.

Artikkelen er flere år gammel.

Forslaget er en kvote på to dyr. Bakgrunnen for forslaget er det store skadeomfanget, og at bjørner har vandret langt vestover i fylket i sommer.

- En mulighet er å kombinere det med elgjakt. Da har du mange jegere ute i terrenget, sier miljøverndirektør Svein Karlsen.

Han tror sjansen for å lykkes på denne måten er minst like gode som når spesiallag går ut på sommeren.

Forslaget om lisensjakt kommer til tross for at bestandsmålet som Stortinget har satt på fire ynglende binner i Midt-Norge, ikke er nådd.

Men binnene som en må verne om har tilhold nordøst i Nord-Trøndelag, og holder seg der, påpeker Svein Karlsen. Det er unge hannbjørner som drar ut på lange ferder, i år langt vestover.

Unge hannbjørner

- Vi har hatt et ukjent antall unge hannbjørner så langt ute som i Osen og Åfjord, i tillegg til Namdalseid, Namsos og Steinkjer. Vi må få bygd opp et system for lisensjakt i disse områdene, sier Karlsen.

Forslaget om lisensjakt på bjørn skal behandles i rovviltnemnda på onsdag.

Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag vil avvente vedtaket der før di tar endelig stilling i saken.

- Dersom det skal tillates lisensjakt må det være begrenset til ett til to dyr. Man må også ha denne jakta langt vest, slik at man ikke risikerer å felle binner, sier Per Flatberg som er fylkesleder i Naturvernforbundet.

Video fra Trøndelag

Kystkommunen blir fordelt på Hemne/Halsa, Hitra og Orkdal.
Arne Sevaldsen fant Norges største gullklump under gullgraving i elva Gisna.

< (MUSIKK:Tittel: Find MeKomp.: Pete KelleherUtøver: Sigma + BirdyUtgitt: 2016Platem.: 3 Beat Productions 05037128223252Tid brukt: 0'21Arkinvnr.: NONRE653347HD0005Tittel: A summer romanceKomp.: Kåre GrøttumUtøver: Sigmund Groven + Tommy Reilly + Armon String QuartetAlbum: Music for two harmonicas (1976)Platem.: Polydor 2922 008Tid brukt: 0'15Arkivnr.: NONRO060783LP0104)