Vil ha lisensjakt på bjørn

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag går inn for lisensjakt på bjørn fra i høst.

Bjørn.
Foto: NRK.

Forslaget er en kvote på to dyr. Bakgrunnen for forslaget er det store skadeomfanget, og at bjørner har vandret langt vestover i fylket i sommer.

- En mulighet er å kombinere det med elgjakt. Da har du mange jegere ute i terrenget, sier miljøverndirektør Svein Karlsen.

Han tror sjansen for å lykkes på denne måten er minst like gode som når spesiallag går ut på sommeren.

Forslaget om lisensjakt kommer til tross for at bestandsmålet som Stortinget har satt på fire ynglende binner i Midt-Norge, ikke er nådd.

Men binnene som en må verne om har tilhold nordøst i Nord-Trøndelag, og holder seg der, påpeker Svein Karlsen. Det er unge hannbjørner som drar ut på lange ferder, i år langt vestover.

Unge hannbjørner

- Vi har hatt et ukjent antall unge hannbjørner så langt ute som i Osen og Åfjord, i tillegg til Namdalseid, Namsos og Steinkjer. Vi må få bygd opp et system for lisensjakt i disse områdene, sier Karlsen.

Forslaget om lisensjakt på bjørn skal behandles i rovviltnemnda på onsdag.

Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag vil avvente vedtaket der før di tar endelig stilling i saken.

- Dersom det skal tillates lisensjakt må det være begrenset til ett til to dyr. Man må også ha denne jakta langt vest, slik at man ikke risikerer å felle binner, sier Per Flatberg som er fylkesleder i Naturvernforbundet.

Video fra Trøndelag

Nå åpner over fire mil med nye skuterløyper i Tydal. Kommunen er den første som åpner løyper for rekreasjonskjøring i Sør-Trøndelag.
Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .