NRK Meny
Normal

Vil ha høyhastighetstog til Steinkjer

Venstre vil ha høyhastighetsbane også mellom Trondheim og Steinkjer.

Hurtigtog
Foto: VINCENT KESSLER / REUTERS

Det er flertall i Stortinget for å satse på høyhastighetstog og Norsk bane AS tror de første togene kan være på plass om 10 - 15 år.

- Kan ikke stå på perrongen

Venstre mener Nord-Trøndelag må legge en plan for finansiering av hurtigtog helt til Steinkjer hvis staten bygger en slik bane mellom Oslo og Trondheim.

- Jeg tror det er viktig at Nord-Trøndelag ikke står på perrongen når Sør-Norge setter opp farten. Et hurtigtog fra Trondheim til Steinkjer vil også bidra til at vi får ei riktig utvikling i Nord-Trøndelag, sier stortingsrepresentant Andre Skjelstad til NRK.

Les også: Flertall for høyhastighetstog

Det er i forbindelse med at det nå også kommer planer om elektrifisering av jernbanen mellom Trondheim og Steinkjer at Venstre mener at fylket må gå tung inn for å få framtidstoget helt inn til Steinkjer. Dermed kan reisetida med jernbane fra Steinkjer til Oslo bli ned mot fire timer.

Vil bruke kraftpenger

Skjelstad mener fylket kan finansiere bygginga av en slik jernbane med å ta opp lån med sikkerhet i kraftselskapet fylket eier.

- Som eier av Nord-Trøndelag e-verk er fylkeskommunen ekstremt konservativ i sin utbyttepolitikk. Andre eiere ville tatt ut atskillig mer, hvilket kan gjøres uten at man tapper selskapet for midler, sier Skjelstad.

Video nsps_upload_2009_6_5_10_39_32_454.jpg

Stortingsflertall for lyntog.