NRK Meny
Normal

Vil ha gratis inngang på museer i Norge

Svenskene har innført gratis inngang på statlige museum, med stor suksess. Nå vil Senterpartiet la nordmenn se norske kulturskatter uten å betale.

Osebergskipet

Hadde Senterpartiet fått viljen sin, ville det kanskje blitt gratis å se blant annet Osebergskipet i Vikingskipshuset på Bygdøy i Oslo.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

I dag må du betale 100 kroner for å se kunsten i Nasjonalgalleriet, 120 kroner for å komme inn på opplevelsessenteret Rockheim og 80 kroner for å se Vikingskipene. Senterpartiets Anne Tingelstad Wøien i Stortingets utdanningskomité ønsker et prøveprosjekt med gratis inngang på utvalgte museer også i Norge.

Anne Tingelstad Wøien

– Siden vi ikke sitter i regjering, kan vi bare foreslå at det settes i gang et prøveprosjekt, sier Senterpartiets Anne Tingelstad Wøien.

Foto: PRIVAT

– Vi ønsker at flere skal kunne ta del i norsk kultur og historie. Vi tror at dette kunne vært læringsfremmende og allmenndannende, sier hun til NRK.

Leder i kulturkomitéen på Stortinget, Svein Harberg (H), er ikke enig.

– Dette er tilbud som har stor verdi og som skal verdsettes, derfor synes jeg ikke det å gå på museum skal være gratis.

– Økte besøkstall sier ikke alt

I Sverige innførte regjeringen i februar gratis inngang på 18 statlige museum. Et halvt år etter viser tallene at besøket på gratismuseene har økt med 30-40 prosent, og det er flere barnefamilier og yngre som benytter tilbudet nå enn før.

– Vi må åpne opp våre felles skatter for flere og nå andre grupper enn de som vanligvis går på våre museer, sa kulturminister Alice Bah Kuhnke til Sveriges Television da hun la 80 millioner kroner på bordet til ordningen.

Høyres Harberg sier mange museer allerede har tilbud som familiedager, invitasjoner til innvandrere og samarbeid med skoler og barnehager. Han mener økte besøkstall ikke sier alt.

– Det spørs jo hvilken opplevelse de har, om dette bare er et oppholdssted, eller om de får en opplevelse av det som skjer der.

Rockheim

Det nasjonale museet for populærmusikk, Rockheim, ligger i Trondheim.

Foto: Morten Andersen

– Da må staten kompensere inntektstapet

Museene i Sør-Trøndelag får 25 prosent av inntektene sine fra inngangspenger og private. Barn i følge med voksne får allerede komme inn gratis. Gratis inngang for alle er en veldig god idé, men da må staten kompensere inntektestapet, mener direktør Suzette Paasche.

– Vi har jo guider, omvisere, vi lager utstillinger og produksjoner. Det er kostbart å ta vare på ting på vegne av samfunnet, sier hun.

Svein Harberg

– Kultur har en verdi. De som kan betale skal gjøre det, sier leder i kulturkomitéen, Svein Harberg (H).

Foto: Høyre / Flickr

Anne Tingelstad Wøien (Sp) ønsker flest mulig skal få ta del nettopp fordi det har en verdi og sier hun er overrasket over at "kunnskapspartiet" Høyre stiller seg avvisende.

– Museene tar jo vare på våre kulturhistoriske verdier på vegne av samfunnet. Hvis vi kan trekke til oss unger som får mer lyst til å gå på museum enn i fornøyelsesparker, er det en kjempeverdi for oss.

Høyres Svein Harberg mener at det å ha egeninntjening på virksomheten sin gir gode initiativ i museene, og at mange er flinke til å tiltrekke seg publikum selv om det ikke er gratis.

Dødsfordriv, Bleken, Trondheim kunstmuseum

På Trondheim kunstmuseum, som ligger under Museene i Sør-Trøndelag, kan du blant annet se Håkon Blekens 'Dødsfordriv'.

Foto: Jan Rye Ravnestad / NRK