Hopp til innhold

Arbeiderpartiet vil ha folkevalgte regioner

Arbeiderpartiet går inn for på utrede Venstres forslag om å erstatte fylkeskommunene med et nytt folkevalgt nivå.

Helga Pedersen

– Vi mener det er viktig å slå fast at vi skal ha et regionalt folkevalgt nivå med oppgaver på minimum samme nivå som i dag, sier nestleder Helga Pedersen i Ap.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Anne Marit Mevassvik

Fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik, åpner for å slå sammen de to trøndelagsfylkene.

Foto: NRK

Dermed vender Ap tommelen ned for regjeringens ønske om å redusere antallet folkevalgte nivåer i Norge fra tre til to, ifølge Nationen.

Sammen med Venstre ber partiet regjeringen utrede et nytt folkevalgt nivå til erstatning for fylkeskommunen i forbindelse med kommunereformen.

Uenighet mellom partiene

– Vi mener det er viktig å slå fast at vi skal ha et regionalt folkevalgt nivå med oppgaver på minimum samme nivå som i dag, sier nestleder Helga Pedersen i Ap.

Også SV og Senterpartiet ønsker å beholde tre folkevalgte nivåer.

Kristelig Folkeparti synes ifølge Nationen å være på gli i retning støtte til Venstres forslag. Det vil i så fall ha flertall i Stortinget.

Vil slå sammen fylkene

I desember ble det klart at fylkesrådsleder i Nord-Trøndelag, Anne Marit Mevassvik, åpner for å slå sammen de to trøndelagsfylkene.

Hun var da klar på at det fortsatt må være tre forvaltningsnivåer i Norge, også i framtida.

Det må være plass for både kommune og fylker under staten, men fylkeskommunene i dag er for små, var beskjeden hun kom med.

Etter talen sa Mevassvik til NRK at det er uenighet i Nord-Trøndelag Arbeiderparti om denne saken, og at ikke alle støtter henne i det synet hun flagger.

Tror folket vil gjøre opprør

Statsviter ved Høgskolen i Nord-Trøndelag, Gjermund Haga, mener en nedlegging av fylkeskommunene vil skape opprør blant folket.

– Hvis de ønsker å gå over til en tonivå-modell med stat og primærkommuner, vil konsekvensen helt klart bli å slå sammen kommuner, har han uttalt til NRK.

Han mener de større kommunene blir nødt til å overta fylkeskommunens oppgaver.

– Jeg tror det vil bli vanskelig å gjennomføre en slik endring. Det er stor motstand i bygdene og det vil skape opprør blant folket.