NRK Meny
Normal

Vil ha fakta om rasisme

Nidaros bispedømme vil klarlegge fakta om påstått rasisme i forbindelse med sogneprest Joseph Moiba.

Joseph Moiba

Fungerende biskop Knut Andresen i Nidaros bispedømme, vil i neste uke ha et møte med sogneprest Joseph Moiba for å klarlegge de faktiske forhold omkring den påståtte diskrimineringen av Moiba i Oppdal menighet.

Motstridende opplysninger

Knut Andresen sier til NTB at han har fått motstridende opplysninger om saken, som handler om at pårørende skal ha uttrykt ønske om at en annen prest enn Moiba skulle forrette ved begravelser. Moiba, som opprinnelig er fra Sierra Leone, fortalte i forrige uke til lokalavisen OPP at han ved tre begravelser i Oppdal i løpet av de siste tre årene er blitt byttet ut med en etnisk norsk prest, etter ønske fra de pårørende.

Sykmeldt

Hva de motstridende opplysningene går ut på, vil Andresen ikke si noe om. Han understreker at det er et problem og rasisme dersom det er slik at pårørende ikke vil ha en farget prest.

- Men det er også et problem hvis disse opplysningene ikke stemmer, og pårørende blir stemplet som rasister, sier Andresen.

På møtet i neste uke skal også prost Kirsten Almås være med. Årsaken til at møtet ikke holdes før, er at Joseph Moiba er sykmeldt, og at Kirsten Almås skal på en utenlandsreise.

Det siste av de tre tilfellene der pårørende har ønsket en annen prest, skal ha skjedd for et års tid siden.

Flere mulige grunner

Ordfører Ola Røtvei i Oppdal sier til NTB at han ikke kjenner bakgrunnen for denne saken. Han påpeker at det kan være flere grunner til at pårørende ønsker at en spesiell prest skal forrette i en begravelse. Mange ønsker å ha en prest som de kjenner, og som de har kjent i en del år.

- Det kan være slike ting denne saken handler om, sier Røtvei. (©NTB)