Beitstad vil ha Einar Gelius tilbake

Beitstad menighet nord for Steinkjer vil gjerne ha tilbake Einar Gelius som prest. Gelius var prest her fra 1986 – 1995.

Menighetsrådsmedlem Jo-Kristian Kvernland i Beitstad menighet.

Menighetsrådsmedlem Jo-Kristian Kvernland ønsker Einar Gelius hjertelig velkommen tilbake som prest i Beitstad menighet.

Foto: Ole Johan Ramfjord / NRK

Einar Gelius

Einar Gelius er ønsket tilbake som prest til Beitstad menighet i Nord-Trøndelag.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Menighetsrådsmedlem Jo Kristian Kvernland i Beitstad sier til NRK at Einar Gelius var en folkelig og populær prest i Beitstad tallet. Menigheten står uten prest fra nyttår.

– Han er hjertelig velkommen tilbake til oss. Vi var godt fornøyd med han, sier Kvernland.

Selv var Einar Gelius onsdag i Hammerfest for å holde et foredrag for Norsk Sykepleierforbund. Her sa han at det er både og å stå oppreist i stormen.

– Jeg har skrudd av telefonen. Det er hyggelig å være Her, sammen med dere - langt unna Oslo, sa Gelius til de fremmøtte i Hammerfest.

Les også: Einar Gelius vil tenke gjennom sin fremtid som prest

Les også: – Einar Gelius bør gå av

Vil sparke Einar Gelius

Tirsdag ble det kjent at Oslo-biskop Ole Christian Kvarme ønsker å reise avskjedssak mot Vålerenga-prest Einar Gelius. Gelius har blitt svært omdiskutert etter flere hendelser det siste året.

I september 2009 deltok Einar Gelius i en høstet kritikk etter at han deltok i en radioreklame før kampen mellom Vålerenga og Lyn, hvor Gelius «begravde» sportsklubben Lyn, som senere ble slått konkurs.

I oktober 2010 ga Einar Gelius ut boka «Sex i bibelen», en bok som har blitt sterkt kritisert av mange kristne, deriblant redaktøren i Jon Magne Lund. Biskop Ole Christian Kvarme mente at «Sex i bibelen» aldri skulle ha vært skrevet.

Som en reaksjon på avskjedigelsessaken har menighetsrådet i Vålerenga gått ut med støtte til Einar Gelius.

– Einar Gelius var en svært folkelig og kjær prest.

Jo Kristian Kvernland (28), menighetsrådsmedlem i Beitstad

– Traff sjela vår

Nå får Einar Gelius også støtte fra grasrotplanet i Beitstad i Nord-Trøndelag.

– Einar Gelius var en svært folkelig og kjær prest. Han traff sjela hos oss beitstølingan, sier menighetsrådsmedlem Jo Kristian Kvernland i Beitstad til NRK.

Jo Kristian Kvernland (28) er det yngste medlemmet av menighetsrådet. Han understreker at Gelius hadde bred appell som prest til alle deler av befolkningen.

– De mest fundamentalt religiøse var kanskje ikke så veldig fornøyd, men de går uansett ikke i kirka. De organiserer seg sjøl utenfor kirka.

Bodde i bygda

Kvernland forteller at Einar Gelius var den siste presten som faktisk bodde i bygda.

– Prestene vi har hatt siden har pendla fra Steinkjer eller fra Fosen.

Faktisk er prestestillingen i Beitstad ledig fra nyttår.

– Vi er presteløse fra nyttår. Utlysningen går ut akkurat i disse dager, sier Kvernland.

– Hva tror du biskop Tor Singsaas i Nidaros sier dersom han får en søknad fra Einar Gelius til prestestillingen i Beitstad?

– Jeg vet ikke hva Singsaas kommer til å si dersom Gelius søker. Men jeg håper han godkjenner Gelius.

Singsaas: - Usikker på jusssen

Biskop i Nidaros Tor Singsaas kommenterer ønskene fra Beitstad fra Kirkemøtet i Tønsberg.

– Om en prest i det hele tatt kan tjenestegjøre i et annet bispedømme dersom etter å ha blitt avskjediget et annet sted først er kirkerettslig finjuss som jeg ikke kan svare på, sier Tor Singsaas til NRK.no.

Her viser Tor Singsaas til Kirkedepartementet.

– Ville du ønske Einar Gelius velkommen tilbake til Beitstad?

– Det synes jeg ikke er rett å svare på nå.

Kan miste ordinasjonen

Hos Fornyings,- administrasjons- og kirkedepartementet får NRK opplyst at det ikke er så enkelt for Einar Gelius å søke seg over til andre prestestillinger, så lenge avskjedigelsessaken ikke er avklart.

– Dersom en prest er avskjediget kan han eller hun ikke ta en prestestilling i et annet bispedømme. Det er fordi presten da mister retten til å være prest, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ragnvald Berggrav.

Han opplyser at en annen biskop overfor departementet kan anbefale at presten får tilbake sine rettigheter på et senere tidspunkt.

En annen Gelius?

Einar Gelius ble ordinert som prest i 1986, og fikk sin første post i Ørland i Sør-Trøndelag, før han kom til Beitstad og Namdalseid menigheter i Nord-Trøndelag.

I 1995 søkte han og fikk stillingen som sokneprest i Vålerenga og Gamlebyen menigheter i Oslo. Her ble han raskt lagt merke til som en folkelig og populær prest, som sto last og bram med bydelens eget fotballag.

I 2000 ble han utnevnt til statssekretær i Kommunal- og regionaldepartmentet.

Jo Kristian Kvernland er fullt ut klar over at Einar Gelius er annerledes nå.

– Selv om Einar Gelius har blitt en veldig offentlig person, så er han den samme som han var her hos oss. Han hadde blitt kjendis om han hadde vært hos oss også, men i Oslo kom han mye nærmere mediene, sier Kvernland.

– Har du lest boka hans «Sex i bibelen»?

– Nei. Jeg tror ikke det blir et problem hos oss at han har blitt en talsmann for friere sexliv i kirka.

Beitstad menighet har gått foran for å trekke flere folk til kirka. Blant annet har de flyttet nioen av gudstjenestene til søndag kveld, hvor de lar menigheten synge Rosenborgsangen.