Hopp til innhold

Politiets bombehunder kom da aksjonen var avblåst

Først ba politiet i Nord-Trøndelag om bombehund fra Oslo. Det tok fire timer før hundene var på Værnes. Innen den tid hadde Forsvarets hunder søkt seg ferdig på flyplassen.

Bombetrussel på Værnes

Politiet venter på at bombehunden fra Oslo skal lande ved Trondheim lufthavn Værnes.

Foto: Tor Aage Hansen

Da bombealarmen gikk på Trondheim lufthavn Værnes mandag klokken 09.54 ble politiet straks varslet av Avinor.

Klokken 10.27 ba politiet i Nord-Trøndelag om bistand fra politiet i Oslo, siden det bare er de som har bombehunder.

Forsvaret på Ørlandet i Sør-Trøndelag har flere bombehunder, men politiet ba ikke Forsvaret om bistand før klokken 10.52.

Jan Birger Jacobsen, stabssjef, Nord-Trøndelag politidistrikt

Stabssjef ved Nord-Trøndelag politidistrikt, Jan Birger Jacobsen.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Forsvarets bombehunder

Forsvarets bombehunder gjennomsøkte Trondheim lufthavn Værnes etter bombetrusselen.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK
Ketil Reistad, leder for hundepatruljen i Nord-Trøndelag politidistrikt

Leder for hundepatruljen i Nord-Trøndelag politidistrikt, Ketil Reistad, sier det er ønskelig med bombehunder flere steder i landet.

Foto: NRK

– Det er snakk om hvilken rekkefølge man prioriterer å kalle ut ressursene. Det er naturlig at politiet bruker sine egne ressurser først, sier stabssjef Jan Birger Jacobsen ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Les: Siktet 36-åring varslet bombetrussel på Facebook

Tok fire timer

Klokken 12.23, halvannen time etter at Forsvaret ble varslet, landet helikopteret med hundene fra Ørlandet på Værnes. Fem minutter senere var søket i gang.

På grunn av værproblemer sørpå var ikke bombehundene fra Oslo på Værnes før klokken 14.25. Da var flyplassen åpnet.

– Det var rundt fire timer etter at anmodningen gikk ut. På det tidspunktet avblåste vi aksjonen, sier Jacobsen.

Han sier at de ikke vegrer seg for å spørre Forsvaret om hjelp.

– I etterkant ser jeg jo at vi kunne rettet henvendelsen til Forsvaret tidligere. Det er en litt tyngre prosedyre når vi skal ha ut ressurser fra Forsvaret. Vi må forholde oss til Forsvarets operative hovedkvarter som skal godkjenne ressursbruken. Bruken av redningshelikopter må avklares med Hovedredningssentralen.

Les: Trusselmannen må svare for flere saker

– En politisk terskel

Jacobsen sier at forutsetningen for at politiet kan bruke ressurser fra Forsvaret er dersom politiets egne ressurser er utilstrekkelige eller ikke gode nok.

– Det er en politisk terskel for bruk av Forsvaret. Vi prøver å få det til så smidig som mulig innenfor de politiske rammene som bistandsinstruksen setter.

Les: Vikar mottok telefonen om bombetrussel

– Hvis Forsvaret bistår når det er fare for liv og helse og betydelig eiendom blir vi ikke fakturert. Dersom de bistår når det ikke er fare for liv og helse må vi ta regninga, sier stabssjefen.

Ønsker bombehunder utenfor Oslo

Ketil Reistad er sjef for hundetjenesten ved Nord-Trøndelag politidistrikt.
Han håper flere politidistrikt kan få egne bombehunder.

– Det er et naturlig spørsmål som bør komme opp i diskusjonen om nye politisditrikt. Hvis ressursen hadde vært tilgjengelig nord for Dovre, så hadde vi kanskje fått ned tiden som går fra trusselen kommer til vi får avklart situasjonen.

Det tok nesten én time fra bombetrusselen mot Trondheim lufthavn Værnes ble mottatt før politiet bad Forsvaret om bombehund fra Ørlandet. Hundene fra Oslo kom ikke fram før flyplassen var åpna.

Det tok nesten én time fra bombetrusselen mot Trondheim lufthavn Værnes ble mottatt før politiet bad Forsvaret om bombehund fra Ørlandet. Hundene fra Oslo kom ikke fram før flyplassen var åpna.