Vil gå 5000 kilometer skinnelangs

Etter flere år med alvorlig sykdom har 38 år gamle Erlend Garåsen satt seg et mål om å gå langs alle jernbanestrekninger i Norge.

Erlend Garåsen

Over 1000 kilometer er tilbakelagt. Erlend Garåsen har planlagt å gå mye lenger. På Thamshavnbanen, som er en museumsbane, får han gå på skinnene. Vanligvis finner han stier og veier like ved jernbanen.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen

For tre år siden ble han kreftoperert. Som 15-åring fikk han en sjelden bindevevssykdom som gjorde det vanskelig å puste.

– Da sa jeg til legen min at jeg aldri ville klare å gå i fjellet igjen, sier Erlend Garåsen til NRK.

Nå har han greid å gå langs 20 jernbanestrekninger i Norge og har tilbakelagt over 1000 kilometer. Målet er å gå samtlige operative og nedlagte jernbanestrekninger i Norge.

Totalt skal 5000 kilometer med jernbanespor følges.

Følg turen langs Norges jernbaneskinner her.

Målet

Erlend Garåsen ønsker å fremme interessen både for fotturisme og jernbane. Og han vil vise at livet har mye å by på, selv om man har vært gjennom en alvorlig sykdom.

– Jeg har satt meg et mål og da vil jeg nå det målet. Det er deilig at man kan bruke kroppen. Livet er ikke statisk. Det er mange muligheter man bare må gripe, sier 38-åringen.

Han har gått 1000 kilometer og brukt 42 dager til nå. Et av høydepunktene har vært Bergensbanen.

Har gått 18 jernbanestrekninger til nå.

Bedre enn noensinne

– Imponerende og kjempeartig, sier John Arnt Holmen ved Orkla Industrimuseum.

Erlend Garåsen føler seg bedre enn noensinne.

Denne dagen skal han gå langs Thamshavnbanen i Orkdal og Meldal i Sør-Trøndelag. Banen fra 1908 var Norges første elektriske jernbane.

– Fra jeg var liten har jeg hatt lyst til å kjøre tog. Det er noe med gamle tog og syngingen i skinner når de kommer, sier han.

Skinnelangs

Helst finner han noen å gå sammen med på korte eller lengre strekninger.

– Jeg pleier å finne turstier i nærheten av jernbanen. Bare unntaksvis kan jeg følge skinnene. Men det er i så fall nedlagte strekninger og da er jeg nøye med å innhente tillatelse først, sier 38-åringen.

– Det å rusle skinnelangs innebærer ikke nødvendigvis å rusle langs jernbanesporene. Jeg forsøker å finne flotte turstier som ligger i nærheten av jernbanelinjene. Ferden kan derfor også gå over fjelltopper langs umerkede stier, noen ganger også på asfalt, skriver han på bloggen sin.

Fortsatt gjenstår 4000 kilometer langs jernbanestrekninger i Norge.

John Arnt Holmen og Erlend Garåsen

– Jeg er imponert. Dette er kjempeartig, sier John Arnt Holmen fra venstre. Turen har kommet til Thamshavnbanen for Erlend Garåsen fra Oslo.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen