Vil frede sjeldent korallrev

Et stort korallrev utenfor Stadsbygd i Rissa vil trolig bli fredet i framtida. Korallrevet er på 16 kvadratkilometer og går helt ned til rundt 500 meter.

Norsk korallrev

Korallrevene er viktige områder for fisk, og nå planlegges det å verne et korallrev utenfor Stadsbygd i Rissa.

Foto: Karen Hissmann / Ap

Ove Vollan

Ove Vollan er ordfører i Rissa kommune.

Foto: Tariq Alisubh/NRK

Korallrevet utenfor Røberg er svært spesielt, og inneholder 15 av 17 kjente arter i korallrev langs kysten av Norge. Onsdag kveld kommer fylkesmannen i Sør-Trøndelag til Rissa for å orientere om blant annet verneplanene.

– Flott område

– Vi er svært glade for at det vakre korallrevet blir fredet. Dette er et kjempeflott område som vi ønsker å ta vare på. Derfor er det også en verneplan på gang, sier Rissa-ordfører Ove Vollan til NRK.

Vollan fryktet en periode at korallrevet kunne komme i konflikt med planene som oppdrettsselskapet Marine Harvest har i området.

– Heldigvis er det ikke sånn. De ønsker å bygge ut leppefiskanlegget sitt på Røberget, men dette kommer ikke i konflikt med korallrevet. Selskapet ønsker heller å vise fram korallrevet som ligger rett utenfor her, fortsetter Vollan.

Viktig for fisk

Korallrevene er ekstremt viktige for svært mange arter i sjøen, og derfor er det viktig å ta vare på det. Korallrevet utenfor Stadsbygd lever i beste velgående og skal være ganske intakt.

– Dette er et spesielt felt som det ikke skal være vanskelig å ta vare på i framtida. Men vi må passe på slik at ikke ledninger blir lagt i sjøen og kommer i konflikt med korallrevet, understreker Ove Vollan.