Hopp til innhold

Vil forske på barn etter Tsjernobyl

Kan norske barn som ble født i tida rundt Tsjernobylulykken for 20 år siden ha fått hjerneskader? Dette skal forskere forsøke å finne ut.

Tsjernobyl-ulykken
Foto: Scanpix

Nord-Trøndelag ble hardt rammet av radioaktivt nedfall etter ulykken, og forskere skal nå finne ut om dette kan ha gitt skader.

- Vi ønsker å se på om de som var fostre på i tida rundt ulykken har tatt skade av det, sier leder for forskningsprosjektet, Bjørn Rishovd Rund.

Det var særlig tre kommuner i Nord-Trøndelag som fikk mye radioaktiv stråling.

Forskningsgruppen vil bruke 100 personer som var fostre i de verst rammede områdene på den tiden ulykken skjedde, og sammenligne dem med en tilsvarende gruppe ungdommer som er født og oppvokst i et område uten radioaktivt nedfall.

- Flott med undersøkelser

20 år gamle Jon Martin Granås fra Levanger er en av dem som blir forsket på.

- Det er flott med slike undersøkelser. Men jeg tror det er lite sannsynlig at 86-årgangen har blitt påvirket i stor grad av denne ulykken.

- Hvordan føles det å bli forsket på?

- Jeg har ikke noe imot det. Så lenge det kommer noe nyttig ut av det, så er det greit, sier Granås.

Prosjektansvarlig Bjørn Rishovd Rund presiserer at han ikke tror det er noen overhengende fare for at foster har blitt skadet av radioaktivitet etter Tsjernobyl, men at det likevel er viktig med et slikt forskningsprosjekt i tilfelle radioaktiviteten har skadet fosteret.

- Vi håper vi ikke finner skader, men vi ønsker å stille spørsmålet. Vi vil sjekke om ulykken kan ha hatt innvirkning på barnas utvikling, oppmerksomhetsevne, hukommelse og konsentrasjon.