Hopp til innhold

Vil forhindre drukning i Namsen

Et sagn sier at Namsen tar ett liv under laksefisket hvert år. Det vil elveeierne forsøke å forhindre.

Video Sikkerhet laksefiske

VIDEO: En ny beredskapsplan utarbeidet i samarbeid mellom politi og grunneiere skal styrke sikkerheten langs Namsen under laksefisket.

Ifølge et gammelt sagn tar Namsen, «Elvenes dronning», et liv hvert år. Gjør den ikke det, så tar den to liv året etter. Dette skjer fortsatt i praksis, og sagnet sier at Namsen tar et liv i bytte for all laksen som tas opp i elva.

Nå har krefter samlet seg om en ny beredskapsplan der varsling fra politi til grunneiere og roere er sat i system.

200 år med laksefiske

Helt fra tidlig på 1800-tallet har Namsenvassdraget vært et yndet reisemål for laksefiskere. Fra starten av var det særlig engelskmennene som dominerte langs elvebreddene, men i dag er det flest nordmenn. I 2010 ble det trukket 6418 laks langs breddene.

Opp gjennom åra har mange laksefiskerer druknet under fiske, og det er særlig Namsen som har slukt fiskere. Også i fjor omkom en mann, en 61-åring fra Østlandet. I år tar politiet i Nord-Trøndelag sammen med Namsenvassdragets grunneierforening grep for å hindre at sagnet også i år blir til virkelighet.

Politiet med nye varslingsrutiner

Før årets sesong har politiet i Nord-Trøndelag gjennomført en oppgradering av sine varslingsrutiner. Omtrent 40 personer, hovedsakelig roere og valdeiere, er nå på politiets varslingsliste.

Straks politiet får melding om at en person har falt i elva, vil alle 40 få tekstmelding om hva som har skjedd og hvor det har skjedd. Da vil disse starte søk og varsle videre.

– Dette gjør at en redningsaksjon kommer mye raskere i gang, og vi regner med at vi får større mulighet til å berge en person som har ramla i elva, sier Stig Fredriksen ved Nord-Trøndelag politidistrikt.

Krav om at redningsvest skal være på


Det innskjerpes også at roerne skal kreve at alle som er med i båten skal ha på seg redningsvester.

– Det holder ikke at det er med vester i båten. Skjer det noe så er det for sent å skulle få på seg redningsplagg når man har havne Sier Fredriksen.

Han forklarer den store ulykkesrisikoen i Namsen med at elva er stor, og at storparten av fisket foregår fra båt.

– Spesielt ved fiskestart er elva stri og flomstor og det er absolutt forbundet med fare å oppholde seg utpå Namsen, sier han.

Detaljerte kart over vassdraget

Også Namsenvassdragets grunneierforening har stor tro på at det nye beredskapsopplegget vil redde liv. Leder, Tom Riise Hansen, har bodd ved Namsen i godt over 30 år og i alle de åra har Namsen tatt et liv.

– De nye varslingsrutinene er helt strålende. Tiden spiller en stor rolle og når varsling blir satt i system vil vi kunne være til stede på riktig sted mye raskere, sier han.

De har sammen med politiet utarbeidet et detaljert kart, så når alarmen går vet alle de 40 hvor det har skjedd og hvem av dem som skal reagere.

– Da vet de som holder til ved valdene nedenfor at de må være klar til å berge en som kanskje kommer flytende i full fart i den store elva, sier Riise Hansen.

Bruk redningsvest – en del av kontrakten

Grunneierforeningen oppfordrer også alle sine medlemmer til å ta inn i kontraktene med fiskerne at de forplikter seg til å bruke redningsutstyr når de er i båt.

– Det er vårt ansvar at utstyret er i orden, og vi kan kreve at det blir brukt. Det er fiskerens ansvar å ta det på, men dersom de nekter, kan vi nekte dem å fiske, sier Riise Hansen.

Elva er stor og farlig, og statistikken taler sitt tydelige språk: Namsen, «Elvenes dronning», tar et liv hvert år. Nå håper grunneierforeningens leder de skal rokke ved statistikken.

Båter ved Namsen

Båtene ligger foreløpig på land, men om noen dager er de en del av lakseeventyret på Namsen.

Foto: Rita Kleven / NRK