Hopp til innhold

Vil endre ansvaret for fylkesveger

– Det er mye å rette opp i, mener leder av transportkomiteen på Stortinget, Linda Hofstad Helleland.

Linda Helleland

Linda Helleland vil legge frem et nytt forslag slik at staten får tilbake ansvaret for viktige fylkesveger i landet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Vi er nødt til å bedre standarden på de viktigste fylkesvegene, sier Helleland.

På helgas årsmøte i Sør-Trøndelag Høyre starter arbeidet med å påvirke regjeringen til en ny politikk. Et av forslagene Linda Helleland kommer til å legge frem, er at staten skal ta over ansvaret for de viktigste fylkesvegene i landet.

Fikk ansvar, ikke penger

– Staten må ta større ansvar for viktige veger som binder landet sammen.
I 2007 overførte den rødgrønne regjeringen ansvaret for fylkesvegene til fylkene, uten å utbedre dem først, og uten å sende tilstrekkelig med penger til å vedlikeholde vegene, sier Helleland.

Høgres Linda Hofstad Helleland

Høyres Linda Hofstad Helleland forbereder seg til årsmøte til Sør-Trøndelag Høyre som starter lørdag.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Helleland håper at regjeringen kan ta en full gjennomgang av alle fylkesveger i hele landet for å finne ut hvilke veger som er viktig for landet og som binder regionene sammen.

Flere veger i Trøndelag

Helleland tror at det finnes fylkesveger i både Nord- og Sør-Trøndelag som staten kan ta over. Blant annet nevner hun fylkesveg 714 ut til Hitra.

– Noen fylkesveger er viktigere enn andre, eksempelvis veger som knytter fylker sammen, eller som bidrar spesielt til nasjonal verdiskaping. Vegen ut til Hitra er blant annet viktig på grunn alle arbeidsplassen som er knyttet til laksenæringen der ute, sier Helleland.

– Den dårligste vegeieren i Norge er staten

Tore Sandvik

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, mener det er en dårlig idè at staten tar over ansvaret for de viktigste fylkesvegene.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik, mener at vegbyggingen taler for seg selv. Etter fylkeskommunene tok over ansvaret i 2010 har de blant annet bygget ny veg over til Hitra.

– Vegene taler for seg selv. På fire år har vi ikke bare bestemt oss for å bygge, vi har også bygd. Hvis du ser på hva staten gjorde før forslaget trådde i kraft, så var det ingen verdens ting, sier Tore O. Sandvik.

– Tok over en ruin

Sandvik er frykter for at hvis staten tar over ansvaret for de viktigste fylkesvegene vil lite bli gjort.

– Staten er den dårligste vegbyggeren i landet. Da staten overlot vegene til oss var de i en elendig forfatning. Vi tok over en ruin, og fikk heller ikke tilstrekkelig med penger til å rette dem opp. Hvis staten tar over vil alt fokus være på vegene i Oslo. Den beste løsningen er å øke rammene til fylkeskommunen, sier Sandvik.