NRK Meny
Normal

Vil dele opp 12-åringer i forskjellige ligaer

Norges Fotballforbund ønsker å dele opp 12-åringene i forskjellige ligaer ut fra ferdighetsnivå, såkalt differensiering. Målet er å skape jevnere ligaer.

Barn spiller fotball

Norges Fotballforbund foreslår å dele opp 12-åringene i ligaer ut fra ferdighetsnivå.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com / Colourbox

Bo Folke Gustavson

Bo Folke Gustavson i Norges Fotballforbund.

Foto: NFF

– Differensiering i barnefotball er ikke noe nytt, og det handler om å legge til rette for mestring og best mulig utvikling.

Det sier fagansvarlig for aktivitetsutvikling hos barn og ungdom i Norges Fotballforbund, Bo Folke Gustavson.

Forslaget er et av flere som kommer fra forbundet i forslag til nye retningslinjer som har vært ute på høring. Gustavson sier tanken om å dele opp 12-åringer i forskjellige ligaer, basert på mestringsnivå og utvikling, kommer etter at mange i aldersgruppen føler nivået kan oppleves for ujevnt.

– Flere og flere melder opp lag i årsklassen over. Derfor møter vi også denne utfordringen, sier Gustavson.

Kretsene liker forslaget

Med for stor forskjell på mestringsnivå i aldersgruppen, mener Norges Fotballforbund at egne ligaer for dem som har kommet lenger i utviklingen, vil forhindre lag fra å vinne eller tape med store sifre.

– Det er jevnbyrdighet, mestring og utvikling vi er ute etter.

Leder i Trøndelag Fotballkrets, Eivind Selven, stiller seg positiv til forslaget.

– Det er verken artig å tape eller vinne 30–0. Vi håper dette vil bidra til bedre opplevelser på fotballbanen, sier Selven.

NRK har vært i kontakt med litt under halvparten av Norges fotballkretser, og ingen har så langt vært kritiske til forslaget.

Frykter folk tror det er spissing

NRK får ikke tilgang til høringssvarene på nåværende tidspunkt. Å dele opp 12-åringer i ligaer ut fra ferdighetsnivå, kan bli sett på som spissing i barneidretten. Gustavson sier at det ikke er målet.

– Det er vi kjemperedde for. Så hvordan dette blir kommunisert hvis det blir en realitet, blir selvfølgelig helt avgjørende.

Selven i Trøndelag Fotballkrets er enig.

– Blir det misbrukt, kan det bli ansett som spissing. Vi er klare på at vi ikke ønsker det, men å bruke det som et hjelpemiddel til å skape et bedre tilbud, sier Eivind Selven.

Fotball

Norges Fotballforbund håper ikke forslaget blir ansett som spissing i barneidretten.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix