NRK Meny
Normal

Vil auksjonere bort penger og luksusreiser

Peder Bjerkenås vil tjene penger på å auksjonere bort luksusreiser og rene pengegaver på nett. Forbrukerombudet tror slike auksjoner kan bli ulovlig i fremtiden.

Peder Bjerkenås

Peder Bjerkenås auksjonerer bort luksusartikler og reiser på internett.

Frode Elon Haug

Frode Elton Haug hos Forbrukerombudet er skeptisk til nettbaserte auksjoner som Peder Bjerkenås satser på.

Foto: Forbrukerombudet.no

I flere år har Peder Bjerkenås jobbet for å realisere forretningsideen. I neste uke lanserer han sin egen nettside for slike luksusauksjoner.

– Det fungerer sånn at man betaler for å legge inn bud. Dette går på ferdigheter, og er en ny type auksjon, sier Peder Bjerkenås til NRK.

Privatfly og egenkapital

Han sitter i kontoret sitt i Namsos, og jobber nesten døgnet rundt for å tjene penger på virksomheten.

– Det er auksjoner på eksklusive reiser eventuelt med privatfly. Du kan også kjøpe gavekort med høye verdier, og vi har auksjoner som retter seg inn mot barnefamilier. Vi har også auksjoner der du kan skaffe deg egenkapital for de som ønsker seg inn på boligmarkedet, sier Bjerkenås til NRK.

Øresauksjoner lokker altså med dyre varer til særdeles attraktive priser. Som kunde betaler du for å legge inn bud. Jo flere som byr, jo større blir fortjenesten til dem som selger.

Vurderer lotteriloven

Forbrukerombudet har lenge vært skeptisk til slike nettbaserte auksjoner.

– Vi lurer på om dette er noe som egentlig rammes av lotteriloven. Vi har tidligere bedt departementet vurdere slike auksjoner, og konklusjonen den gangen var at det ikke var i strid med loven, forteller juridisk direktør, Frode Elton Haug.

I neste uke lanserer altså Bjerkenås sin egen auksjonsside på nett, og Forbrukerombudet vil følge med på det som skjer.

– Vi deltar i et utvalg som ser på lotterilovgivingen. Dette er noe flere er opptatt av, og jeg ser ikke bort fra at loven etter hvert kan bli endret, sier Elton Haug.

Tror på suksess

Gründeren i Namsos har brukt mer enn 400.000 kroner fra egen lomme for å få nettsida opp å gå. I tillegg har han lånt en god del penger for å realisere drømmen sin. Han har også hatt god hjelp av utviklere og jurister i London, og føler seg sikker på at det skal bli en suksess.

– Vi har to-tre daglige møter om dette konseptet, og derfor føler jeg meg ganske trygg på at det blir en suksess. Jeg tror veldig mange mennesker leser om kjendiser, og har lyst til å leve ut drømmene sine og leve litt som dem, sier Peder Bjerkenås.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.