Hopp til innhold

Nå kan veitene i Trondheim bli slik

Trondheim kommune ser til Roma og Gamla stan når de gamle historiske veitene i byen skal ryddes og pusses opp.

Gate i Roma Italia

Byantikvaren og Trondheim kommune ser til Roma når de trange veitene skal pusses opp. Små kafeer og restauranter er en mulighet i fremtiden.

Foto: Chris Yunker / CC BY 2.0

Tirsdag ble Trondheims gamle veiter diskutert i formannskapet. I løpet av en periode på tre år skal Trondheims historiske trange veiter bli like fine å vandre i som i andre europeiske storbyer.

Fasadene skal pusses opp, gatene skal lyses opp og de skal fylles med folk.

– Veitene er attraksjoner, på linje med miljø i andre storbyer som Roma og Gamla stan i Stockholm. Vi ser at turistene går i veitene, men tror ikke mange går i veitene her hjemme. Vi som bor her blir fort litt hjemmeblinde, sier byantikvar i Trondheim, Mette Bye, til NRK.

Brattørveita

Slik ser Brattørveita i Trondheim ut i dag.

Foto: Lars Erik Skjærseth / NRK

Vil åpne dørene

Saken ble vedtatt i bystyret i 2013. I vedtaket bes det om at det jobbes med å utvikle det historiske Trondheim for å få til en levende midtby slik at byen blir en attraktiv turistdestinasjon.

Mette Bye

Byantikvar, Mette Bye, forteller at veitene skal opplyses, males og ryddes.

Foto: NRK

Veitene og de gamle bakgårdsmiljøene har fra gammelt av vært viktige ferdselsårer i byen, men i dag blir de nesten ikke brukt. Mange av dem er nedtagget og brukes som oppbevaring av søppelkasser.

– En del bygninger har behov for fasaderehabilitering, og vi ønsker samarbeid med gårdeiere om dette. Mange steder er vinduer og dører avstengt mot veita. Vi vil oppfordre til å få mer kobling mellom bygninger og byrom, sier Bye.

Gamla stan Stockholm

Veitene i Trondheim skal være attraktive og innbydende. Målet er å få folk til å bruke de trange gatene slik som i Gamla stan i Stockholm (bildet).

Foto: PROMiguel Virkkunen Carvalho / CC BY 2.0

– Ikke nok å pusse opp

Oppussingsprosjektet har vært snakket om og diskutert i en årrekke. I 2012 ble forslaget om å gjøre de trange gatene til turistattraksjoner sendt på høring. Det samme skjedde i 1975.

Trine Søraa

Trondheimsguide, Trine Søraa, mener at folk må ta i bruk veitene for at de skal bli attraktive.

Foto: Jon-Annar Fordal / NRK

– Det er tydelig at denne kverna maler langsomt, og det er ikke bare å pusse opp. Vi må begynne å bruke veitene, og gårdeierne som har søppelkassene sine der har et stort ansvar, sier Trondheimsguide, Trine Søraa, kjent fra NRKs radioprogram, Historiske Trondheim.

Søraa mener at om restauranter og kafeer begynner å åpne dørene sine mot bakgatene så vil folk få en grunn til å gå dit.

Vitalisering av veiter og gårdsrom i Midtbyen

Byens veiter er markert i rødt og det mørke området viser den nordøstre delen av Midtbyen hvor prosjektet skal foregå. Bildet er hentet fra saksfremlegget.

Foto: Trondheim kommune

Det gamle Trondheim

– Skrekkeksempelet er krysset Brattørveita og Krambuveita. Der hadde TV Norge lokaler før, og hotellene hadde åpne dører fra veitene. Nå er alle dørene stengt og bakgården har blitt forferdelig stygg og fæl, det er rett og slett ingen som vil gå der, sier hun.

Hvorfor er det så viktig at folk bruker veitene?

– Det er jo det som er det gamle Trondheim. Turistene kommer hit for å se den gamle byen og snakker om Bakklandet, men det er veitene som er det gamle Trondheim, og det som egentlig er historien vår.

Siste fra Trøndelag