NRK Meny
Normal

Så langt kan du sykle på 15 minutter

En splitter ny karttjeneste skal hjelpe deg å finne den enkleste og beste sykkelveien der du bor.

Slik finner du sykkelveiene

Denne karttjenesten skal gjøre sykkelopplevelsen for 'olabuksesyklisten' bedre, mener Forbrukerrådet.

Foto: Forbrukerrådets karttjeneste

Roger Helde

Samtidig med oppstarten av Sykle til jobben, lanserer Forbrukerrådet en splitter ny karttjeneste for syklister. – Nå kan du sjekke de beste sykkelveiene akkurat der du bor, sier Forbrukerrådets regiondirektør i Midt-Norge, Roger Helde.

Foto: Aksel Kroglund Persson

Nesten alle har sykkel, og halvparten av alle bilturer som kjøres i nærområdet, kan sykles på en halvtime, ifølge Forbrukerrådet.

Likevel foregår bare fire prosent av alle reiser på sykkel. Dette viser en undersøkelse Transportøkonomisk institutt har gjort av nordmenns reisevaner.

Samtidig med oppstarten av årets Sykle til jobben-aksjon, lanserer Forbrukerrådet en digital karttjeneste som viser hvor det er best å sykle, uansett hvor du bor i landet.

Tror folk kan få en aha-opplevelse

Tjenesten heter Sykle dit og ligger på Forbrukerrådets hjemmesider.

– Vi tror mange kan få seg en aha-opplevelse over hvor langt man faktisk kan komme seg på noen få minutter, sier Forbrukerrådets regiondirektør i Midt-Norge, Roger Helde.

– Vi er opptatt av at det skal bli lettere å velge miljøvennlig transport, og vi vil vise at det går an for veldig mange å sykle dit de skal hver dag.

Vil bevisstgjøre politikerne

– «Sykle dit» er vår lille hyllest til olabuksesyklisten, sier Helde.

– Vi tror at mange gjerne vil sykle, og at de fleste av oss opplever en sykkeltur på 15 minutter som overkommelig. Derfor viser det nye digitale kartet hvor langt vi kommer oss rundt på et kvarter.

Helde håper oppmerksomheten rundt sykkel som reisemåte også kan bevisstgjøre politikerne til å prioritere bedre sykkelveier.

– I statsbudsjettet for 2014 ble det lagt opp til snaue to kilometer sykkelvei i byer og tettsteder. Dette er 100 meter per fylke.

– Nå er det opp til politikerne å trå til. Bedre sykkelveier vil helt klart få flere ut på sykkelen, sier Hjelde.

Sykle til jobben

I fjor var det kun Buskerud som hadde flere deltakere enn Nord-Trøndelag i «Sykle til jobben-aksjonen». Aksjonen startet 24. april og varer til 21. juni.

I Nord-Trøndelag dekker fylkeskommunen deltakeravgiften for alle som melder seg på, og daglig leder i Levanger – og Verdal bedriftsidrettslag, Jan Tommy Svebakk, opplyser at det er fullt mulig å delta i aksjonen uten sykkel, og etter arbeidstid også.

– Du kan registrere all slags aktivitet, fra padling til plenklipping. Hovedsaken er å få opp hverdagsaktiviteten, sier han til NRK.

Jan Tommy Svebakk

Jan Tommy Svebakk er leder i Verdal-og Levanger bedriftsidrettslag, og oppfordrer alle til å melde seg på Sykle til jobben-aksjonen.

Foto: Randi Wilsgård

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.