– Når kirka stenger dørene, må kommunen åpne sine

Ap-politiker Atle Olav Sognli vil åpne kommunens rådhus for homofile vielsesseremonier med prest.

Atle Olav Sognli

Atle Olav Sognli i Orkdal Ap mener en åpning av kommunale dører for homofile vielsesseremonier er en viktig symbolsk reaksjon mot Kiremøtets beslutning om å ikke tillate homofile vielser i kirka.

Foto: Privat

Ivar Konrad Gangås

Ivar Konrad Gangås (Krf) synes kommunen må strekke seg langt for å gi homofile et sted å holde vielsesseremonier.

Foto: Margrete Konstad / Arkivfoto

Han får støtte fra kommunestyrerepresentanter i opposisjonen, men lesbisk teologistudent stiller seg tvilende.

Kirkemøtet bestemte for ti dager siden at homofile par fortsatt ikke kan gifte seg i kirka. Etter møtet har flere ordførere og kommunepolitikere til orde for å åpne rådhuset for homofile ekteskap. Blant disse Oslo-ordfører Fabian Stang.

Nå mener Ap-politiker i Orkdal kommune, Atle Olav Sognli, det er på høy tid at trønderske kommuner gjør det samme.

– Når kirka stenger dørene, må kommunen åpne sine. Kommunen må legge til rette for at alle kan gifte seg, det skulle bare mangle, sier Sognli til NRK.

– Den symbolske verdien er viktig

Sognli er selv homofil og sier han har hatt et sterkt forhold til kirka som institusjon.

– De homofile som eventuelt vil vie seg i kommunale bygg må selv finne en prest å ta med seg dit. Det blir nok fortsatt ikke et gyldig ekteskap, men det er ikke så farlig. Det er den symbolske verdien av å ha en prest til å gjøre seremonien som er viktig, sier Sognli.

Det var avisa Sør-Trøndelag som først omtalte saken. Til avisa uttrykker varaordfører i kommunen,Oddbjørn Bang (Sp), at han støtter Sognlis forslag.

Også gruppeleder i kommunestyret for Kirkelig folkeparti, Ivar Konrad Gangås, vil åpne rådhuset for homofile seremonier.

– Trosspørsmålet i en slik sak synes jeg ikke vi som politikere skal legge oss borti, det får kirka ta seg av. Men jeg synes kommunen skal strekke seg langt for å legge de fysiske forhold til rette for at homofile skal ha et sted å holde en slik seremoni, sier Gangås til NRK.

– Hyggelig tenkt, men det løser ingenting

Sara Moss er lesbisk og kommende prest. Hun er nettopp ferdig med sin praksis i Nidarosdomen som teologistudent. Hun stiller seg tvilende til forslaget fra Orkdal.

– Det er hyggelig tenkt, men jeg tror ikke det løser noen problemer. Det er ikke huset som er i veien, det er loven. Om man vil ha kirkelig vielse, vil man jo ha den i kirka, sier hun til NRK.

Moss minner om at prester flere steder i landet åpner kirka si for homofile seremonier.

– Det er så klart annerledes i kommunen der kirka ikke er åpen for slike seremonier, eller på steder der det ikke finnes noen kirke. Da kan en slik ordning være grei av praktiske hensyn, sier hun.

Biskop i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, uttalte i forrige uke til NRK at en slik ekteskapsseremoni for homofile i kommunale rom er mulig i teorien.

– Men en prest er bundet av de samme reglene, enten man er i kirken, på et sykehus eller i rådhuset, sa biskopen.