Hopp til innhold

Vil åpne gammelt skattekammer

Hulemaleriene er mellom 3000 og 4000 år gamle, og vises tydelig på veggene inne i Fingalshula i Nærøy. Nå vil lokalbefolkningen åpne skattekammeret for publikum.

Fingalshula i Nærøy kommune har Nord-Europas største samling med hulemalerier, og er en spektakulær severdighet. De 48 malerier av både mennesker og dyr er flere tusen år gamle. Men i dag er de utilgjengelig for publikum.

Stengt siden 1998

– Hula har vært stengt av sikkerhetsmessige grunner siden 1998, sier konservator Anna Ehrhardt ved Museet Midt i Nord-Trøndelag.

Fingalshula går 120 meter inn i fjellet, og ligger omtrent 150 meter over havet. Utsikten utover kystlandskapet fra inngangen er spektakulær. Og enda mer spektakulært blir det når du kommer inn i hula.

– Her inne er det jo som en katedral. En naturens katedral. Det er nesten vanskelig å beskrive hvor flott det er, sier lokalpatrioten Christina Dahl.

Fingalshula i Nærøy

Christina Dahl (til venstre) og Anna Ehrhardt studerer ett av maleriene i Fingalshula.

Foto: Kjartan Trana/NRK

Hun og mange andre vil gjerne gjøre hula og maleriene tilgjengelig for publikum.

– Frustrerende

– Det er store arkeologiske verdier inne i hula, og vi har i flere år forsøkt å få åpnet den. Men dette arbeidet tar tid. Det er jo frustrerende å ha noe så fint i nærmiljøet uten å kunne vise det fram. Det ville bety mye for turismen, sier Dahl til NRK.

Maleriene er trolig brukt i religiøse sammenhenger, og det har sannsynligvis vært for kaldt og fuktig til at folk kunne bo der inne.

Når vi kommer fram til inngangen, oppdager vi at det har vært folk inne i hula. Anna Ehrhardt tror guidede turer er en framtidsretta løsning som vil være bra på flere måter.

– Jeg er overbevist om at det vil være det beste for å unngå hærverk på maleriene inne i hula. Da vil vi få en bevisst omgang med sikkerhet, og vi vil få til en god formidling av de historiske skattene i hula, sier konservator Anna Ehrhardt.

– Fantastisk opplevelse

Ehrhardt har aldri vært inne i Fingalshula før, og ble veldig imponert over det hun fikk se.

– Dette er en fantastisk opplevelse, og her har vi jo også yndlingsmaleriet mitt som forestiller et menneske malt i rødt, sier konservatoren ved Museet Midt.

Helt innerst i hula kan vi ikke gå. Der er det så trangt at det er stor fare for å komme borti de sårbare maleriene på veggene. Men i den ytterste delen er det god plass.

– Dette er jo litt av en skatt, og nå skal vi satse på å få åpnet hula. Det mener jeg er det beste for alle parter, sier Anna Ehrhardt.

Hulemalerier i Fingalshula

Maleriene inne i Fingalshula er mellom 3000 og 4000 år gamle, og ble trolig brukt i religiøse sammenhenger.

Foto: NRK