Fingalshula i Nærøy kommune har Nord-Europas største samling med hulemalerier, og er en spektakulær severdighet. De 48 malerier av både mennesker og dyr er flere tusen år gamle. Men i dag er de utilgjengelig for publikum.
- LES OGSÅ:
Stengt siden 1998
– Hula har vært stengt av sikkerhetsmessige grunner siden 1998, sier konservator Anna Ehrhardt ved Museet Midt i Nord-Trøndelag.
- LES OGSÅ:
Fingalshula går 120 meter inn i fjellet, og ligger omtrent 150 meter over havet. Utsikten utover kystlandskapet fra inngangen er spektakulær. Og enda mer spektakulært blir det når du kommer inn i hula.
– Her inne er det jo som en katedral. En naturens katedral. Det er nesten vanskelig å beskrive hvor flott det er, sier lokalpatrioten Christina Dahl.
Christina Dahl (til venstre) og Anna Ehrhardt studerer ett av maleriene i Fingalshula.
Foto: Kjartan Trana/NRKHun og mange andre vil gjerne gjøre hula og maleriene tilgjengelig for publikum.
– Frustrerende
– Det er store arkeologiske verdier inne i hula, og vi har i flere år forsøkt å få åpnet den. Men dette arbeidet tar tid. Det er jo frustrerende å ha noe så fint i nærmiljøet uten å kunne vise det fram. Det ville bety mye for turismen, sier Dahl til NRK.
Maleriene er trolig brukt i religiøse sammenhenger, og det har sannsynligvis vært for kaldt og fuktig til at folk kunne bo der inne.
- LES OGSÅ:
- LES OGSÅ:
Når vi kommer fram til inngangen, oppdager vi at det har vært folk inne i hula. Anna Ehrhardt tror guidede turer er en framtidsretta løsning som vil være bra på flere måter.
– Jeg er overbevist om at det vil være det beste for å unngå hærverk på maleriene inne i hula. Da vil vi få en bevisst omgang med sikkerhet, og vi vil få til en god formidling av de historiske skattene i hula, sier konservator Anna Ehrhardt.
– Fantastisk opplevelse
Ehrhardt har aldri vært inne i Fingalshula før, og ble veldig imponert over det hun fikk se.
– Dette er en fantastisk opplevelse, og her har vi jo også yndlingsmaleriet mitt som forestiller et menneske malt i rødt, sier konservatoren ved Museet Midt.
Helt innerst i hula kan vi ikke gå. Der er det så trangt at det er stor fare for å komme borti de sårbare maleriene på veggene. Men i den ytterste delen er det god plass.
– Dette er jo litt av en skatt, og nå skal vi satse på å få åpnet hula. Det mener jeg er det beste for alle parter, sier Anna Ehrhardt.
- LES OGSÅ:
Maleriene inne i Fingalshula er mellom 3000 og 4000 år gamle, og ble trolig brukt i religiøse sammenhenger.
Foto: NRK