Hopp til innhold

Siktet kvinne går fri – Vibeches mor sjokkert

Den 35-år gamle kvinnen hjalp sin samboer med å frakte den drepte Vibeche Falch Danielsen ned til Nidelva. Likevel slipper hun straff, ifølge norsk lov.

Vibeche Sofie Falck Danielsen

En 48 år gammel mann er tiltalt for å ha drept Vibeche Sofie Falch Danielsen fra Trondheim.

Foto: Familien/NRK

Synnøve Ugelvik

Synnøve Ugelvik, stipendiat ved Universitetet i Oslo, sier hjelp i etterkant av et drap kan føre til at vedkommende går fri etter hendelsen.

Foto: UiO

Moren til drepte Vibeche Falch Danielsen er sjokkert etter at kvinnen som var siktet i datterens sak, nå går fri. 35-åringen var med på å frakte den døde til Nidelva etter drapet.

Torsdag ble tiltalen i saken om drapet på Vibeche Sofie Falch Danielsen forkynt. En 48 år gammel mann er tiltalt for forsettlig drap, noe som har en strafferamme på 15 år, mens siktelsen mot hans samboer henlegges.

– Saken mot tiltaltes daværende samboer er henlagt grunnet bevisets stilling. Selv om hun var med på borttransportering av avdøde blir hun heller ikke tiltalt for dette, fordi hun har gjort det for å hindre at en nærstående blir utsatt for straff, sier førstestatsadvokat Bjørn Soknes.

Ifølge straffelovens § 132 tredje ledd kan nemlig ikke den «som har handlet i hensikt å unndra seg selv eller noen av sine nærmeste fra forfølgning, straff eller særreaksjon» straffes.

  • Les: Alt om drapet på Vibeche Falch Danielsen HER

Sjokkert mamma

Sigrun Dybvad er bistandsadvokat for Falch Danielsens to barn og mor, og hun sier Vibeches mor er sjokkert over beskjeden.

– Hun er veldig overrasket over at 35-åringen ikke får noe som helst reaksjon. Vi vet jo at hun har vært med på å frakte vekk Vibeche etter at hun var påført den grusomme volden, sier hun til Adresseavisen.

48 år gamle Danielsen ble meldt savnet torsdag 16. januar i år. Politiet fikk først melding om at en kvinne lå skadet i en leilighet, men da de ankom var leiligheten tom. Det ble søkt etter Danielsen i og rundt Nidelva i Trondheim, og den 20. januar ble hun funnet i elva.

– Kan være delaktig uten å medvirke

Synnøve Ugelvik ved institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo, sier det er mulig å være delaktig i et drap uten å bli dømt som medvirkende,

– Man kan dømmes til medvirkning til drap uten å være med på selve drapshendelsen. Det kan være både psykisk og fysisk medvirkning i forkant. Men hjelp i etterkant, som i denne saken å frakte et lik, er i utgangspunktet ikke medvirkning, sier Ugelvik til NRK.no.

Hun forklarer at det ikke er medvirkning fordi hjelperen ikke påvirker selve drapshandlingen, som er det som er straffbart etter straffeloven § 233 (drap og medvirkning til drap).

– Kan «gå helt fri»

Paragraf 132 gir som utgangspunkt straff for bevisforspillelse, altså å forsøke og skjule eller ødelegge bevis for en straffbar handling. Paragraf 132 tredje ledd er et utslag av det alminnelige prinsipp om at man ikke plikter å bidra til at man selv eller de nærmeste blir straffet.

– Denne straff-friheten er begrunnet i rimelighetshensyn: Man har funnet det urimelig å straffe en siktet som forklarer seg falskt for å unngå straff, eller i det minste for å få en mildere straff, sier Ugelvik.

– Når påtalemyndigheten ikke kan bevise at hun har deltatt i drapshandlingen, fysisk eller psykisk, skal hun etter straffeloven «gå helt fri», sier hun.

Siste fra Trøndelag

Alf Skille

Mandagens Midtnytt er ved Alf Skille

Mandagens Midtnytt er ved Alf Skille