Hopp til innhold

Premiere på Spelet om Heilag Olav

Onsdag kveld er det premiere på Spelet om Heilag Olav på Stiklestad. Vi sjekket temperaturen.

Kongen rir inn

Trond Espen Seim, som har hovedrollen i Spelet om Olav Heilag, rir inn mot amfiet på Stiklestad

Foto: Randi Wilsgård

Trond Espen Seim spiller kongen i årets spel og forteller at han ser på oppgaven med en viss ærefrykt.

– Jeg har spilt mye rart tidligere, men aldri en konge tror jeg, så det blir jo noe helt nytt. Men altså, konge eller rørlegger, folk er folk.

Deler av forestillingens ensemble byttes ut årlig. I tillegg til Seim som ny konge, skal blant annet Ingar Helge Gimle spille rollen som bonden Torgeir Flekk og Hanne Tømta er ny instruktør.

Prøvene er i full gang og skuespiller Trond Espen Seim spiller for første gang kongen i spelet om Heilag Olav på Stiklestad.

Barnas spel på Stiklestad

Barnas speldager

Barnas speldager har foregått i tre dager, og avsluttes i dag med forestilling klokken 15.00 i dag.

Foto: Fride Næss Nonstad / NRK

Barnas speldager går også av stabelen under Olsokdagene. De lager et teaterstykke som heter «Olav og Brønnen».

– Barnas speldager er en utrolig mulighet for barna som er her på Stiklestad og tilreisende som har muligheten til å være med på dette, sier Erik Bauck Bårdstu, barnas instruktør og manusforfatter bak stykket.

Barn og unge mellom 8 og 13 år kan melde seg på dette arrangementet. Her er det plass til 30 stykker og alle fra hele landet e velkommen.

Stiklestad i Verdal

Slik ser det ut på Stiklestad i dag.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Orkester på scenen

Nytt av året er altså et orkester som er plassert på scenen. De spiller noe av Paul Okkenhaugs musikk, men bidrar mest med toner fra den nordtrønderske folkemusikkarven.

– Slik jeg har tolket Paul Okkenhaug, så er mye av musikken hans inspirert av den lokale folkemusikken. Og for å lære meg litt om den, har jeg brukt Einar Olav Larsen, sier Simon Revholt, som er den nye musikalske lederen på Stiklestad.

Musiker på Stiklestad.

Flere oppsetninger

Det er flere fortellinger enn spelet om Heilag Olav som utspilles på Stiklestad i sommer.

På Middelaldergården Stiklastadir blir det fortellerstunder under olsokdagene. Den ene fortellingen heter «Bersvein og flisa» som er skrevet av Rasmus Rohde.

– «Bersvein og flisa» handler om en sønn som ikke blir respektert av faren sin. Men sønnen bestemmer seg for at han vil føre slekta videre og da kommer han inn i forskjellige forviklinger, sier Odin Haga som spiller Bersvein i stykket.

Odin Haga, «Bersvein og flisa»

Odin Haga spiller Bersvein i stykket «Bersvein og flisa».

Foto: Fride Næss Nonstad / NRK

«Rigstula og den mystiske medaljongen» er et annet stykke som framføres på Stiklastadir, og det er et fortellerteater for de minste.

– Barna kan være med å leike slaget på Stiklestad. Da kan de være med i bondehæren eller Olav Haraldssons hær. De får låne klær, skjold og sverd og leke litt teater. Og en av de er kongen, og han dør. Men han står fort opp fra de døde igjen

På Folkemuseet settes Arvesølvet opp og disse stykkene går resten av sommeren.