Wow, se så julefin!

Det er travle dager hos hundefrisøren, for det spares ikke på noe når de firbente skal styles til jul.

Bilder av hunder som klippes.

Yorkshireterrieren Varg har vært på hundesalong og blitt badet, klippet, fønet og pyntet til jul.

Det er første gang den seks måneder gamle yorkshireterrieren Varg skal under saksen, og han er skeptisk og klynker litt.

– Det er ingen som synes det er særlig kult, men det må bare gjøres, sier daglig leder ved York hundesalong i Trondheim, Astrid Irene Halseth.

Hundefrisøren er omtrent like populær som veterinæren og tannlegen. Men Hallseth forsikrer at hundene blir fornøyde når de er ferdige.

LES: – Vi ser hunder med tannregulering

Koster opp til 1000 kroner

Vegard Nilsen

Vegard Nilsen med sine nyfriserte mopser Aisha og Karma.

Foto: Morten Andersen / NRK

Mopsene Aisha og Karma har også fått julefinishen i dag.

– Behandlingen hindrer at de røyter. Det er jo greit nå til jul, med tanke på alle finklærne som skal på, sier matfar Vegard Nilsen.

Hver dag er 7-8 hunder innom hundesalongen.

– Vi bruker fra en halv til to timer, avhengig av hunderase og hvor krevende pelsen er. Det er mange hunder som trenger mye pelsstell, og det er ikke alle eierene som klarer dette selv. Da er det hyggelig å kunne hjelpe, sier Halseth.

Hundene blir badet, klippet og fønet. Deretter er det ørerens og klipping av negler. For dette må hundeeierene ut med fra 500 til 1000 kroner.

LES: Mener hunder behandles som mennesker

Bruker munnkurv på de aggressive

På en bestemt men vennlig måte holder hundefrisørene kustus på de uroligste kundene. Det er vikitg med både tillit og respekt.

– Det viktigste for en hundefrisør er å kunne håndtere en hund. Det andre kan du lære, men hundetekke er det viktigste, sier Halseth.

Hun forteller at de har stor respekt for enkelte hunderaser.

Hundefrisør

Varg ser litt molefunken ut når han blir dratt i barten.

Foto: Morten Andersen / NRK
Hundefrisering

Astrid Irene Halseth gir Varg en skikkelig omgang med føneren.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Vi bruker munnkurv på dem som er aggressive. Det hender en sjelden gang at vi feiltolker hunden, og da kan man bli bitt.

LES: Nå skal også hunden ha øl og pizza

Liker hunder bedre enn mennesker

Astrid Irene Halseth er utdannet frisør. Men premieveggen viser at hun i flere år har deltatt i hundeutstillinger i inn- og utland.

– Jeg liker bedre å klippe hunder enn mennesker, da slipper jeg å stå og tørrprate med kundene. Det er lettere å håndtere hunder. Kanskje synes jeg det fordi jeg er mer glad i dem enn mennesker, sier hun.

Det finnes ikke noen utdanning for hundefrisører i Norge. I tillegg til erfaring fra hundeutstillinger har Halseth tatt et hundefrisørkurs i Sverig, hvor hun lærte å klippe de vanligste rasene.

Hun startet opp hundesalongen sin i juni i år. I Trondheim er det nå fire hundesalonger, og etterspørselen er stor.

– De faste kundene kommer hver tredje til femte måned, noen så ofte som hver måned. Men nå før jul kommer det også masse nye kunder.

LES: Ikke la kjæledyrene spise dette

– Hundene fortjener det

Sammen med kollega Emily Langseth klippes det på høygir for å dekke etterspørselen.

– Folk bruker jo mer penger på hundene sine enn seg selv nå før jul. Men jeg klager ikke. Det er artig å ha det litt travelt, sier Halseth.

Hundefrisøren har nærmest blitt en attraksjon på kjøpesenteret på Lade i Trondheim. Utenfor de store vinduene stopper folk opp for se på behandlingen.

– På lørdager er det spesielt mange barn som står utenfor og ser på. Det er bare fint, så har hundene noe å se på under behandlingen.

Mopsene Aisha og Karma er trygt i armene til matfar Vegard Nilsen. Kun det beste er godt nok for hundene hans, og han synes de fortjener det.

– Så blir de så glade for å se meg igjen når jeg henter dem, og det er jo en bonus det også, sier han.

Hundefrisør

En erfaren Bichon Frisé ser ut til å nyte barberingen han får av Emily Langseth. Kanskje er det greit å få av litt pels før fyringssesongen starter for fullt i stua.

Foto: Morten Andersen / NRK