NRK Meny
Normal

NRK-kjendis: - Vi hørte "Lys og Varme" først

Før hele Norge fikk høre sangen Lys og Varme for første gang, testet Åge Aleksandersen ut kjempehiten på et studentnachspiel.

Ingvild Bryn som student ved Distriktshøgskolen i Volda.

Her er Ingvild Bryn 22 år gammel og student ved Distriktshøyskolen i Volda. I dag er hun kjent som ankerkvinne i Dagsrevyen.

Foto: Vidar Eikrem

Etter at NRK etterlyste folks minner til albumet Levva Livet har historiene strømmet på. Blant de som sendte inn sitt minne var NRK veteranen Inger Johanne Solli.

– Vi var to veldig unge radiojournalister som skulle ha den store Åge Aleksandersen i studio. Akkurat på den tida hadde det vært litt stille rundt Åge og Sambandet. Vi hadde forberedt oss veldig godt og skrevet spørsmålene detaljert ned, ord for ord. Åge var trivelig og stilte opp.

Inger Johanne Solli

Inger Johanne Solli husker godt da Åge Aleksandersen kom med gitaren og spilte Lys og Varme på nachspielet før sangen ble kjent. Solli er i dag distriktsredaktør i NRK.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Så dukket Åge opp

Inger Johanne Solli var bare 22 år og student ved Distriktshøyskolen i Volda. Her gikk hun på medialinja sammen med jevngamle Ingvild Bryn. Akkurat denne kvelden i januar 1984 skulle bli et minne for livet.

– Vi var på et studentkollektiv der mange av våre venner bodde. Det ble en veldig artig fest sammen med Sambandet, og det var da Åge tok fram gitaren og ville prøvespille ei vise for oss, sier Inger Johanne.

Møtet med Åge Aleksandersen på nachspiel tidlig i 1984 har brent seg fast i minnet til de to NRK veteranene. For Inger Johanne var Åge en rocker, men sangen som han fremførte for de få som var tilstede overrasket.

– Den var jo lavmælt og fin og jeg husker at Ingvild og jeg så på hverandre og tenkte at det her var jo uvvante toner fra Åge.

Det var utrolig tøft og stort. Det er kulturhistorie rett og slett. Åge er jo Norges svar på Bruce Springsteen, og denne sangen er The River.

Åge Aleksandersen

Ikke engang Åge Aleksandersen skjønte i 1984 hvor viktig platen Levva Livet ville bli. Her har salgstallet passert 180.000 eksemplarer. I dag finnes det ingen offisielle tall på hvor mange plater som er solgt av albumet, men Aleksandersen selv mener det er et sted i mellom 260.000 - 300.000.

Foto: Skaar, Tore, Tore Skaar / SCANPIX

– Dette er en perle

Ingvild Bryn

Ingvild Bryn er kjent som ankerkvinne i Dagsrevyen, men hun var også en av de aller første som fikk høre sangen Lys og Varme.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

For de aller fleste er Ingvild Bryn i dag kjent som ankerkvinne i Dagsrevyen. Hun husker godt denne januarkvelden i 1984. Åge satte seg ned med gitaren og begynte å spille.

– Vi forsto straks at dette var ei perle, og da han var ferdig ba vi han spille sangen en gang til.

Det ble jo stor stas da sangen kom ut og vi forsto at vi var blant de første som hadde hørt Lys og Varme.

Minnene fra Volda kommer alltid fram når Ingvild Bryn hører sanger fra platen. Hun synes at teksten til Lys og Varme er enda mer rørende og vakker i dag, spesielt når hun tenker på sine egne barn.

– Sangen er en nasjonalskatt. All ære til Åge Aleksandersen.

Har du ditt eget minne til platen Levva Livet? Her kan du sende oss ditt minne.