Vestfrontmøtet: Panelsamtale om Gud og Mammon under Olavsfestdagene

En professor i filosofi, en leder i TV-bransjen, en bloggredaktør og lederen for Bibelselskapet møtes utenfor Nidarosdomen for å diskutere om man kan tjene både Gud og Mammon på samme tid.

Ingeborg Mongstad-Kvammen

Se opptaket fra Vestfrontmøtet om Gud og Mammon.

Hovedtema for årets Olavsfestdager er Mammon. Begrepet stammer fra Bibelen og står for penger, grådighet, begjær – og makt.

I går holdt moralfilosof Henrik Syse en tale om temaet, og i dag møtes fire mennesker til panelsamtale rundt spørsmålet «Kan vi tjene både Gud og Mammon?»

Sammensatt panel

Det er duket for en spennende panelsamtale, når fire mennesker med fire ulike roller i samfunnet møtes for å diskutere Gud og Mammon.

Jan Hanvold.

Jan Hanvold kommer til panelsamtale. Han er Norges best betalte religiøse leder.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Til møtet kommer Jan Hanvold. Hanvold er leder for TV Visjon Norge, og omsetter for nærmere 100 millioner kroner per år. Selv tjente han 1,8 millioner i fjor, og er med det Norges best betalte religiøse leder.

I tillegg kommer Ingeborg Mongstad-Kvammen, leder for Bibelselskapet, Arne Johan Vetlesen, professor i filosofi ved Universitetet i Oslo og Stian Kilde Aarebrott, areopagosprest, forfatter og leder av Etter Kristus – et nettverk for trospraksis.

– Grådighet styrer landet

Olavsfestdagene startet i går. Under åpningen i Borggården urfremførte Ole Paus sin nye låt «Bon Voyage». Låten kommer med en krass kritikk av norske politikere og Norges involvering i kriseområder. Hele låten kan du se her.

Ole Paus spiller under åpningen av Olavfestdagene

Ole Paus kom med krass kritikk mot norske politikere under åpningen av Olavsfestdagene torsdag.

Foto: Odd Rune Wolden / NRK

Ole Paus mener at vi er en fiende av vår tid, og at vi blir overkjørt av Mammon.

– Det er ren og skjær grådighet som styrer dette landet og samfunnet, og det kaller vi demokrati. Vi kriger og bomber andre land, men vi er så rike at vi burde jo stå på den andre siden av gjerdet, og hjelpe. Vi er et fint land med fine mennesker, men så har vi noen politikere som gjør oss til dårligere mennesker enn vi fortjener å være, sier Paus til NRK.

Henrik Syse

Se opptak av torsdagens Vestfrontmøte med foredrag om Mammon av Henrik Syse.