NRK Meny
Normal

– Barnehagestart verst for mor og far

Om lag 40.000 ettåringer starter nå i barnehagen. Både poden og foreldrene trenger en myk start på barnehagetilværelsen.

Torstein Hansen og datteren Helene (1) er på barnehagetilvenning

Både foreldre og barn trenger en myk start på barnehagetilværelsen. Helene (1) har sin første dag i barnehagen sammen pappa Torstein Hansen.

Foto: Morten Andersen / NRK

Torstein Hansen og datteren Helene (1) på barnehagetilvenning
Foto: Morten Andersen / NRK

Helene (1) henger fast i pappa Torstein Hansen sin fot. Det er første dag i barnehagen med spennende nye leker og andre barn, men det er kun pappa som duger når Helene har falt og tårene triller.

Av de om lag 40 000 ettåringene i Norge som går i barnehagen, starter flesteparten nå.

For barnehageåret starter 1. august, noe som betyr at mange ettåringer får et helt nytt liv som barnehagebarn de neste ukene.

Fagfolk anbefaler foreldre å bruke god tid på tilvenningen for å gjøre overgangen til åtte til fire-livet så skånsom som mulig.

Tydelig «ha det»

I Majorstuen barnehage i Trondheim starter Helen som én av 15 nye ettåringer i løpet av de neste dagene. Pedagogisk leder Marit Gjøen tar imot spente småtroll og deres enda mer spente foreldre.

– Barna er veldig ulike. Noen springer rett inn og begynner leke, mens andre er mer skeptisk og trenger bedre tid til å bli kjent, sier Gjøen til NRK.

Marit Gjøen er pedagogisk leder i Majorstuen barnehage i Trondheim

Marit Gjøen i Majorstuen barnehage før 15 nye ettåringer i barnehagen denne høsten.

Foto: Morten Andersen / NRK


Barnehagetilvenningen går som regel over tre dager, siden de fleste arbeidsgivere gir foreldrene tre dager fri til tilvenningen. Den aller første dagen blir mamma eller pappa med de tre-fire timene barnet er i barnehagen.

– Den andre dagen starter vi gjerne med frokost, det er en fin start på barnehagedagen. Vi ber også foreldrene om å si tydelig «ha det» når de går og ikke sniker seg ut. Vi sender en sms til foreldrene og forteller hvordan det går, sier Marit Gjøen.

– Vi ønsker at barna skal forstå at mamma går ut en stund for å så komme tilbake, legger hun til.

– Bruk god tid

Bodil Mørland ved Dronning Mauds Minne Høgskole

Bodil Mørland ved Dronning Mauds Minne Høgskole.

Foto: Dronning Mauds Minne Høgskole

Etter tre dager er barnehagehverdagen et faktum, men disse tre dagene er i knappeste laget for å bli varm i trøya, mener fagfolk.

– Barn trenger tid. Dette er ofte første gang barnet er borte fra foreldrene, så det er viktig å bygge opp trygghet. En gradvis tilvenning med flere kortere dager er fint, sier Bodil Mørland, høgskolelektor i småbarnspedagogikk ved Dronning Mauds Minne Høgskole til NRK.

Hun understreker at barn er forskjellige. Mens noen finner seg godt til rette i løpet av kort tid, må andre bruke lengre tid før de tør å slippe pappas hånd.

May Britt Drugli, professor ved NTNU

May Britt Drugli ved NTNU.

Foto: NTNU

– Antall dager med tilvenning er ikke viktig. Målet er å gjøre barnet trygt på de nye voksne i barnets liv, sier May Britt Drugli, professor ved Regionsenteret for barn og psykisk helse ved NTNU til magasinet Foreldre og barn.

–Vi må ha forståelse og respekt for hva det koster barnet å begynne i barnehage. De har jo ikke valgt dette selv. Det gode er at dere som foreldre gjøre utrolig mye for at barnet skal få en god start og et godt liv i barnehagen. Nøkkelordet er trygghet, sier Drugli.

Verst for foreldrene

For mamma og pappa kan det også være tøft å venne seg til tanken på den nye hverdagen.

– Vi ser ofte at foreldrene er den største utfordringen. De synes det er vanskelig å levere i barnehagen, sier Gjøen.

Når foreldrene er trygge, gir det også trygge barn, mener førskolelæreren. Derfor er det viktig at foreldrene også jobber for skaffe seg den tryggheten.

– Still spørsmål, ingen spørsmål er for dumme, oppfordrer Gjøen.

Hjerteskjærende

Når knøttet spreller, hyler og gråter hjerteskjærende i det mamma og pappa skal gå, er det vondt for de voksne også. Det må foreldrene tåle, mener høgskolelektor Mørland.

– Det er viktig at foreldrene forstår at det er en helt naturlig uttrykksform. En ettåring vil gråte når mamma eller pappa går. Noen hyler i timevis, men som regel går det fort over, sier Bodil Mørland.

Både de voksne i barnehagen trøster, men de andre barna tar også ansvar.

– De gjenkjenner den følelsen av å bli lei seg når mamma eller pappa går. De kan godt stryke det gråtende barnet over kinnet, eller finne en leke for å avlede. Det hele går som regel veldig bra, understreker Mørland.

Helene har trent

Selv om Helene har sin første dag på Majorstuen barnehage denne torsdagen, er hun slettes ikke ukjent. Pappa Torstein Hansen forteller at de bevisst har trent før den store dagen.

– Storesøster går i samme barnehage. Helene har vært med mange ganger for å hente henne og vi har brukt god tid når vi har vært her. Vi har hatt tid til å leke i sandkassen og bli litt kjent med de voksne. Det er også en trygghet å ha storesøster rett rundt hjørnet, mener Hansen.

Han forteller også at de har bevisst vennet Helene til å bli passet av andre voksne. Gjerne mens mamma eller pappa har svettet litt.

– Vi har benyttet oss av barnepass på treningssenteret. Der har hun vært en times tid og blitt passet av andre voksne. Det har gått kjempefint, sier Hansen, som ikke frykter barnehagehverdagen.

Torstein Hansen og datteren Helene (1) er på barnehagetilvenning.

Helene har trent på å bli passet av andre voksne.

Foto: Morten Andersen / NRK

Video fra Trøndelag

Lørdagens forestilling ved Kystens arv regnet nesten bort
Foto: Tom Modell Alte
Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal