Hold deg unna skiløypene

Arrangørene mener forholdene i Granåsen er gode nok til verdenscuprennet neste uke. Likevel bes folk om å finne andre steder å trene.

Granåsen skistadion

Slik ser det ut i Granåsen åtte dager før verdenscup i hopp og kombinert skal arrangeres. 12 grader, sol og fønvind skaper ekstra utfordringer, og folk oppfordres nå til å trene andre steder for å bevare snøen.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Granåsen skistadion

Sterk sol og høye dagtemperaturer er dårlig nytt for kunstsnøen.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

6. og 7. mars inntar verdenseliten i hopp og kombinert Granåsen. Veien fra OL-løypene i Sotsji blir kanskje ikke så lang, i hvert fall ikke værmessig.

For i går ble det målt mellom 10 og 12 varmegrader flere steder i Trøndelag, og det milde og snøfattige været ser ut til å fortsette.

Likevel sover lederen for verdenscuparrangementet godt om natta.

– Jeg er ikke bekymret for rennet. Akkurat nå er det nok snø, både i hoppbakken og i skiløypene, sier Erik Andresen til NRK.

Hastemøte

Granåsen skistadion

Prepareringsmaskinene skal ikke brukes før over helga.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Det er Trondheim bydrift som har det daglige ansvaret for å preparere løypene i skianlegget, og i går ble det innkalt til hastemøte.

Sammen med arrangørene ble det bestemt at Barnas skidag utsettes. Det samme gjelder planlagte skidager ved byens grunnskoler.

– Jeg har aldri sett det så nitrist i marka som nå. Løypene er nærmest polerte, og det er lite her som minner om en vinterstadion, sier arbeidsleder Roar Klette.

For å bevare snøen som nå ligger i løypene, oppfordres idrettslag og mosjonister om å holde seg unna skianlegget.

– All slitasje den neste uka vil være med på å ødelegge løypene, mener Klette.

Venter med preparering

Granåsen skistadion

Slik ser det ut i løyper hvor det ikke er lagt såkalt snøsåle. Renn skal ikke gås her, men viser hvor lite snø det er i området.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Lederen for verdenscuparrangementet i Granåsen, Erik Andresen, mener tiltakene som nå er satt i verk er nok.

– Skiløypene blir ikke preparert og frest opp før over helga. Hvis det prepareres nå blir snøen tilført luft og vil smelte raskere. Derfor er det viktig at den får ligge i ro, sier Andresen.

Ingen blir jaget fra skianlegget, men alle oppfordres til å finne andre steder å trene.

– Spesielt kritisk er det på dagtid når sola steiker. Den varme vinden er heller ingen fordel akkurat nå. Hvis løypene brukes aktivt under slike forhold, vil snøen smelte fortere, sier arbeidsleder Klette.

Is fra Leangen ishall

Mandag starter løypeforberedelsene til verdenscuprennet for fullt. Og skulle det bli snømangel enkelte steder i traseen, finnes det en løsning.

Snøkanoner Granåsen

Snøkanonene kan produsere snø på kort varsel dersom temperaturen kryper nedover.

Foto: Morten Karlsen / NRK

– Vi har to hauger med snø liggende, én inne på stadion og én i bunnen av hoppbakken. Denne snøen vil vi bruke for å bedre forholdene i løypene, sier Klette.

Dessuten kommer overflødig is fra Leangen ishall til nytte.

– Høvlet is fra skøytebanene på Leangen blir kjørt opp til skianlegget flere dager i uka. Alt hjelper, mener arbeidslederen.

Viktig arrangement

Skulle værprognosene slå kontra står snøkanonene klare til å produsere kunstsnø uansett tid på døgnet.

Arrangøren legger ikke skjul på at det hadde vært fint med litt vinterstemning under verdenscuprennet.

– Dette er et viktig arrangement for hele regionen. Et stort apparat er i sving og vil gjerne vise fram Granåsen fra sin beste side. Dette er et utstillingsvindu, også med tanke på en VM-søknad. Da må vi prestere også i verdenscup, sier Erik Andresen.