Hopp til innhold

Verdens største «såinnhus» gir whisky og helt lokalt øl

Et helt nytt hus for maltproduksjon på Tautra gir bryggere muligheter for satsing på mer helt lokalt øl - og whisky.

Trøndersk malt blir knapt solgt over disk. Nå gir et nytt hus på Tautra bryggere muligheter til å produsere mer lokalt øl, til og med whisky.

VIDEO: Jørn Anderssen og Roar Sandodden lager allerede et øl med overvekt av norsk malt. Med sitt nye, store såinnhus, får de kapasitet til å satse på mer øl og whisky.

«Såinnhus» er bygninger hvor korn kan bli til malt, tradisjonsrike bygninger i Trøndelag for produksjon av råvaren til ølbrygging.

Rett ved klosterruinene på i Frosta kommune i Nord-Trøndelag, har to bryggere de siste dagene fyrt opp i et helt nybygd slikt hus, for første gang.

– Vi har tatt korn som er dyrket på Tautra, rett bortenfor såinnhuset, forklarer brygger Roar Sandodden til NRK, mens han sjekker det som holder på å bli til malt.

Manglet malt

Det lages svært lite malt til ølbrygging i Norge, men i stjørdalsområdet har tradisjonen med malting til hjemmebrygg på gårder overlevd gjennom århundrer.

Malt til ølbrygging fra korn fra Tautra i Nord-Trøndelag, laget i det nye såinnhuset på Tautra

LOKAL MALT: Malt som nå lages i det nye såinnhuset på Tautra, lages av korn fra en åker like ved.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Sandoddens øl «Alstadberger» er laget med slik Stjørdalsmalt, fra hans eget såinnhus på Skatval. Det er er ett av de eneste ølene med overvekt av norsk malt på markedet, og er brygget hos Jørn Anderssen i Klostergården bryggeri på Tautra.

Jørn Anderssen, brygger på Tautra

MALTER, BYGGER, BRENNER: – Vi har kalt det verdens største såinnhus, og tror vi har bra dekning for det, sier Jørn Anderssen, som både driver med malting og brygging - og nå også med brenning.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Vi har hatt problemer må å få laget nok av ølet vi har brygget med Stjørdalsmalt, forteller Anderssen ølet som har blitt en kommersiell suksess.

Verdens største

Det nye såinnhuset øker kapasiteten betraktelig: Her kan de lage ett tonn av gangen, mot vel 200 i et «ordinært» såinnhus.

– Vi har kalt det verdens største såinnhus, og tror vi har bra dekning for det, ler Anderssen.

Med fem ganger så mye malt som før, kan de lage mer Alstadberger, whisky og annet øl.

– Vi ønsker å brygge et øl som er så tradisjonelt som mulig, med bare lokal malt, kanskje norsk gjær, men ikke humle, forteller Anderssen.

Det nye såinnhuset på Tautra

STOR KAPASITET: Det nye såinnhuset på Tautra har fem ganger så stor kapasitet som et et ordinært slikt malt-hus som en finner noen av på gårder i området.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Røykpreg

Maltet tørkes av varmen fra tre gruer i såinnhuset. Der fyres det med treslaget or, eller ørder på trøndersk:

– Det er tradisjonelt det som har vært brukt. Grunnen er nok helt klart at det gir en veldig god smak, forklarer Sandodden.

Skottene tørker maltet til sin whisky og irene til sin whiskey på torv, men whiskyen fra Tautra blir annerledes.

– Tanken er å få til en ordentlig trøndersk whisky på trøndersk malttradisjon. Det blir en røykt whisky med ørderpreg, i stedet for preg av torv, forteller Anderssen.

Roar Sandodden fyrer med or, eller ørder, i det nye såinnhuset på Tautra

ØRDER: Roar Sandodden fyrer med or, eller ørder, i det nye såinnhuset på Tautra. Det gir maltet et skikkelig særpreg.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Brenner og lagrer whisky

Anderssen og Sandodden har allerede laget noe whisky. Med et nytt destillasjonsapparat som også står i såinnhuset, kan de starte i langt større skala:

– Det er to-trinns brenning. Først brenner man ølet. Så tar man destillatet derfa og brenner en gang, til whisky som skal legges på fat, sier Anderssen.

– Fatene er éngangs bourbon-fat i eik. Der må de ligge i hvert fall tre år før du kan kalle det whisky, forklarer bryggeren og slår på fatene.

Whisky på fat på Tautra

LAGRES: Anderssen og Sandodden allerede noe på fat som kan bli edle dråper. Drikken må lagres i minst tre år før den kan kalles whisky.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK