Hopp til innhold

Denne fisken koster 42.000 kroner

– Vi vil nok aldri få inn denne fisken igjen, sier kokk og kjøkkensjef, Atle Karlsen.

dyr fisk

For 140 kilo av denne fisken betalte restauranten Søstrene Karlsen 42.000 kroner.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Atle Karlsen

Atle Karlsen ved Søstrene Karlsen serverer grillet makrellstørje med blant annet søtpotetpuré, søtpoteter glasert i appelsin og grønnkål.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Restauranten Søstrene Karlsen er blant dem som i forrige uke kjøpe et stykke av verdens dyreste fisk, makrellstørje. De kjøpte 140 kilo for svimlende 42.000 kroner.

– Dette er once in a lifetime. Vi vil nok aldri få inn denne fisken igjen, sier kjøkkensjef Atle Karlsen til NRK.

Måtte slå til

Makrellstørjen er svært uvanlig å få. Restaurantene i Trondheim fikk tilbudet om å kjøpe fisken torsdag i forrige uke, etter at en fiskebåt på Møre hadde fått makrellstørje som bifangst.

– Når sjansen bydde seg måtte vi bare slå til, sier Karlsen, som tidligere ikke har skåret i makrellstørje.

Ettertraktet i Japan

Fiskestykket var mange meter lang da kokkene på Søstrene Karlsen fikk det tidlig fredag morgen.

– Vi hadde en time på morgenen med grovpartering, sier Karlsen.

Han er klar på at smaksopplevelsen man får er verdt den mildt sagt stive kilosprisen.

– Det er en fantastisk råvare, med en mild smak. Det er uante muligheter for tilberedning, sier Karlsen.

– Den er egentlig ikke så voldsomt dyr i Norge – det er i Japan den er mest ettertraktet og har den voldsomme prisen. På markedene der kan de selve fisken for opptil 5000 kroner kiloen. Den blir kalt en millionfisk.

(Saken fortsetter under):

dyr fisk

Det lyserøde stykket er den mest eksklusive biten av fisken, nemlig bukpartiet. Den delen inneholder mest fett. De mørkeste delene, som har nyanser av blå, er fra ryggen til fisken.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Smelter på tunga

Atle Karlsen serverer makrellstørje til ulike retter, enten rå eller delvis rå.

– Det ligner på kjøtt, og har mye av samme smaken som kjøtt. Men den smelter fortere på tunga.

Vet gjestene at gjestene får en så eksklusiv rett når de får servert?

– Det tror jeg ikke. Men vi vært aktive på sosiale medier, og det har mange fått med seg. Mange har kommet innom og spurt etter fisken, sier Karlsen.