Restauranten Søstrene Karlsen er blant dem som i forrige uke kjøpe et stykke av verdens dyreste fisk, makrellstørje. De kjøpte 140 kilo for svimlende 42.000 kroner.
– Dette er once in a lifetime. Vi vil nok aldri få inn denne fisken igjen, sier kjøkkensjef Atle Karlsen til NRK.
Måtte slå til
Makrellstørjen er svært uvanlig å få. Restaurantene i Trondheim fikk tilbudet om å kjøpe fisken torsdag i forrige uke, etter at en fiskebåt på Møre hadde fått makrellstørje som bifangst.
– Når sjansen bydde seg måtte vi bare slå til, sier Karlsen, som tidligere ikke har skåret i makrellstørje.
Ettertraktet i Japan
Fiskestykket var mange meter lang da kokkene på Søstrene Karlsen fikk det tidlig fredag morgen.
– Vi hadde en time på morgenen med grovpartering, sier Karlsen.
Han er klar på at smaksopplevelsen man får er verdt den mildt sagt stive kilosprisen.
– Det er en fantastisk råvare, med en mild smak. Det er uante muligheter for tilberedning, sier Karlsen.
– Den er egentlig ikke så voldsomt dyr i Norge – det er i Japan den er mest ettertraktet og har den voldsomme prisen. På markedene der kan de selve fisken for opptil 5000 kroner kiloen. Den blir kalt en millionfisk.
(Saken fortsetter under):
Smelter på tunga
Atle Karlsen serverer makrellstørje til ulike retter, enten rå eller delvis rå.
– Det ligner på kjøtt, og har mye av samme smaken som kjøtt. Men den smelter fortere på tunga.
– Vet gjestene at gjestene får en så eksklusiv rett når de får servert?
– Det tror jeg ikke. Men vi vært aktive på sosiale medier, og det har mange fått med seg. Mange har kommet innom og spurt etter fisken, sier Karlsen.