NRK Meny
Normal

Cesilie returnerte til skolen

I Verdal settes det nå inn store ressurser for å holde ungdommene på skolebenken.

Cesilie Amdahl

Cesilie Amdah droppet ut av skolen i fjor, men er nå tilbake.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Elever som dropper ut av videregående er et økende problem. Men nå har Cesilie Amdahl bestemt seg for å gi skolen et nytt forsøk. Som mange andre ungdommer i Verdal droppa hun ut fra videregående skole i fjor, lei og uten motivasjon. Det har vært ei vanskelig tid for henne.

– Det er veldig tungt fordi du lett havner i en depresjon. Skolen er jo veldig viktig senere i livet, har du ikke skolegang så har du ikke særlig mye, sier hun og er glad for å være tilbake.

Gir hjelp til skolelyst

Cesilie fikk lyst til å prøve seg på kunst og design-linja etter at hun ble kontaktet av miljøarbeidere fra kommunen og fylkeskommunen. For dem som kontakter ungdommene gjelder det å stille de riktige spørsmålene for å gi skolelyst.

Linn Kristin Reinan, miljøterapeut ved Verdal videregående.

Det er viktig å stille de riktige spørsmålene, sier Linn Kristin Reinan som er miljøterapeut ved Verdal videregående.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– Vi spør hva er du god på, hva er dine interesser og hva vil du med framtida di, sier Linn Kristin Reinan som er miljøterapeut ved Verdal videregående.

Hun mener det er viktig at de unge velger en vei som fører til yrker de liker og som de også passer til. Det er den veien de unge bør velger for å få tent motivasjon til å fortsette, mener hun.

Verdal på rett vei

Og det er ikke tilfeldig at det er i Verdal elevene velger å komme tilbake til skolen. For i kveld vedtar kommunestyret den siste av tre planer som skal hjelpe ungdommer på videregående som viser tegn på å ville slutte. De vil nå sette inn tiltak allerede i barnehagene.

Tomas Iver Hallem, varaordfører i Verdal

- Vi vil vil sette inn tiltak allerede i barnehagene, sier varaordfører Tomas Iver Hallem.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

– I stedet for å drive med brannslukking når de unge dropper ut så vil vi tilrettelegge sammen med både barn og foreldre slik at alle kan få et best mulig liv, sier Tomas Iver Hallem, han er varaordfører i Verdal.

Kunne blitt værende hjemme

Cesilie Amdahl er godt fornøyd med måten hun ble møtt på og tror det var avgjørende for at hun vendte tilbake til skolen.

– De er flinke med meg her. Hadde jeg ikke blitt kontakta så hadde jeg nok bare blitt sittende hjemme, sier hun.

Kunst og design-klasse ved Verdal v.g.s.

Cesilie Amdahl er glad for hjelpen hun fikk for å komme tilbake til skolen.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.