NRK Meny
Normal

Forbereder seg på kraftig væromslag

Trondheim bydrift forbereder seg på mildvær. Det er sendt ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold Trøndelag, og i nord kan det bli flom.

Snørydding Trondheim

Mannskaper fra Trondheim bydrift arbeidet med å fjerne snøhauger i Trondheim mandag.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Kaldt i Leksvik

Mandag formiddag var det 18 kuldegrader i Mosvik i Inderøy kommune.

Foto: Frank Almås / NRK
Kristin Seter, yr-meteorolog

Meteorolog Kristin Seter.

Foto: Meteorologisk institutt

– For oss betyr det at vi må få bort en del snø som nå ligger i store hauger, sånn at det ikke blir så mye vann over alt. Det sier Randi Sesseng Aas, produksjonssjef for vei i Trondheim bydrift.

Hun sier mildværet som nå kommer, kan gi utfordringer som glatte veier og mye vann.

Produksjonssjefen mener de har nok folk på jobb, men sier samtidig at de ikke klarer å få gjort alt på en gang.

Mildvær fra sør

Det er ventet en kraftig stigning i tempeaturene.

Eksempelvis hadde Orkanger 16,3 kuldegrader klokken 7 mandag morgen, ifølge observasjnsoversikten på Yr.no. Mellom klokken 6 og 12 tirsdag er det ventet 8 varmegrader på samme sted.

– Temperaturene er på vei ganske kraftig oppover. Vi får mild luft fra langt mot sør, og det blir ganske varmt framover. Opp i ti grader mange steder, sier vakthavende meteorolog Kristin Seter ved Vervarslinga på Vestlandet til NRK.

OBS-varsel om vanskelig kjøreforhold

Mandag formiddag sendte Meteorologisk institutt ut et OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold i Trøndelag.

Årsaken er at det ventes regn som fryser på bakken.

– De områdene som har minusgrader i bakken er utsatt for dette. Det er et lag med varmere luft i høyden, og når snøen kommer ned i det laget vil den smelte og komme som regn. Når det når bakken som fortsatt er kald, vil det fryse og da kan det bli glatt, forteller Kristin Seter.

Mye nedbør i Nord-Trøndelag

I Nord-Trøndelag er det og meldt mye nedbør flere steder. Eksempelvis kan Foldereid i Nærøy få inntil 55 millimeter fra mandag kveld og ut dagen tirsdag.

– Tirsdag kan det komme 30–40 millimeter i Nord-Trøndelag, det er ikke ekstreme mengder. Men det er jo litt, og når det ligger snø fra før kan det bli en del overvann og litt trøbbel på grunn av det da, sier meteorologen.

Flomvarsel for deler av Nord-Trøndelag

Temperaturøkningen og nedbøren gjør at det er sendt ut flomvarsel med såkalt gult nivå for nordlige deler av Nord-Trøndelag,

– Regn og snøsmelting vil føre til økt vannføring som opp i 5-årsflom i mindre vassdrag i løpet av sent tirsdag eller onsdag. Lokale oversvømmelser kan oppstå, og det er viktig at vannveier som kulverter og sluk holdes åpne for å unngå skader, skriver nettstedet Varsom.no.

Sterk kuling på kysten

Det er også sendt ut kulingvarsel for kysten mellom Frøya–Rørvik. Mandag er det liten kuling fra sørøst på utsatte steder, men det er ventet at vinden vil øke.

– I kveld dreier den på sørvest lengst i sør, og sent i kveld kan den komme opp i sterk kuling på kysten i sør, sier vakthavende meteorolog Kristin Seter.

Tirsdag blir det sterk kuling fra sørvest på kysten og på utsatte steder.

Væromslag

Dette bildet viser værsituasjonen klokken 17 mandag. Det gule området er varmegrader som fortrenger vinteren i Trøndelag.

Foto: Yr.no / Grafikk

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
I over 80 år har Hugos tivoli fra Levanger holdt på. I sommer har en 25-åring overtatt som leder i familiebedriften.