Venter tidenes salg av lokal mat

Omsetningen av lokal mat i Trøndelag vil runde en halv milliard kroner i år. Og enkelte produsenter venter nå tidenes julesalg.

Lokalprodusert mat

Sverre Johansen gjør klar pinnekjøtt i lokalene til Dalpro gårdsmat.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Villsauen er så liten at vi har med bogen for at det skal bli litt kjøttfylde i det. Det er veldig mye kjøtt i pinnekjøttet vårt, sier Knut Floor, arbeidsleder i Dalpro gårdsmat på Hitra i Sør-Trøndelag.

Lokal lammerull

Lokalprodusert lammerull er noe av det som tilbys.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Sammen med avdelingsleder Sverre Johansen gjør han klar pinnekjøtt av villsau fra Hitra og Frøya for julesalget.

– Vi merker og henger på skrytelapper, det hører med. Vi må fortelle kundene våre om prisene og de fantastiske råvarene, sier Floor til NRK.

– Har aldri solgt så mye

Ifølge selskapet Oi! Trøndersk Mat og Drikke er det 150 lokale matprodusenter i Trøndelag.

Disse vil passere en halv milliard kroner i omsetning i år.

– Jeg synes det er svært positivt at folk har fått øynene opp for lokal mat og kvalitetsmat, sier Johansen.

– Det øker fra år til år, vi har aldri solgt så mye.

Vokser mer enn andre dagligvarer

I høst skrev Nationen at salget av denne typen mat går svært godt.

– Det vokser tre ganger så mye som annen dagligvarehandel, det er en fantastisk suksesshistorie. Og så er det ikke dyrt heller, hvis du sammenligner med ei vannflaske på 7-eleven, sa landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NRK.no.

I alt er det 1.700 produsenter av lokal mat i Norge, ifølge Nationen.

Sverre Johansen og Knut Floor

Sverre Johansen og Knut Floor.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK