Hopp til innhold

Venter i spenning på Norges største vindpark

Planlegginga med å bygge Norges største vindpark på Fosen er godt i gang. Anlegget vil koste 12 milliarder kroner og kan sikre at Åfjord får millioninntekter i 25 år fremover.

fosen

De tre vindparkene på Fosen skal kunne produsere energi tilsvarende strømforbruket til 100 000 husstander.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

Vibeke stjern

Ordfører i Åfjord, Vibeke Stjern, gleder seg til den endelige avgjørelsen om utbygging av vindpark i Fosen i juni.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Statkraft, TrønderEnergi, NTE, NVE, Agder Energi og kommunen er klar for å bygge 300 vindmøller på Fosen og i Snillfjord, og konsesjonen er gitt. Likevel har ikke den endelige avgjørelsen blitt tatt, og innbyggerne må vente til juni neste år.

– Den dagen ser vi voldsomt frem til. Det tror jeg blir en av de mest spennende dagene jeg kommer til å oppleve som ordfører i Åfjord, sier Vibeke Stjern til NRK.

Store utfordringer

De tre parkene på Fosen skal kunne produsere energi tilsvarende strømforbruket til 100 000 husstander. Stjern mener innbyggerne og det politiske miljøet i Åfjord vet mye om utbyggingen etter en langvarig prosess.

– Jeg tror mange har vært på folkemøtene og vi i kommunen har vært flink til å fortelle om planlegginga. Men detaljene rundt det, om hvor stort det egentlig blir, det er det ikke sikkert alle vet, sier hun.

Tidligere rådmann og nå ansatt i Vindsenter Fosen, Kjell Inge Skaldebø, innrømmer at spenningen er stor i alle lag i kommunen.

– Vi har et stort ansvar for å få dette til å bli bra. Vi må få til kontrakter som gjør at lokale- og regionale leverandører slipper til på fornuftig vis, og det er veldig spennende, samtidig som det er ei stor utfordring, sier Skaldebø.

– Har garantert ikke tenkt på alt

Det er mye som skal være på plass før utbygginga starter i juni, men Skaldebø sier de prøver så godt de kan for å være klar til den store dagen.

– Vi liker jo å tro at vi har tenkt på alt, men det har vi garantert ikke gjort, sier han.

Ordfører Stjern understreker sterkt at kommunen ikke vil bli tatt på senga i noen ledd. Derfor forbereder de seg grundig på det som kommer.

– Målet er å ha alt på plass når vi kommer til den dagen i juni, slik at vi har alt vi trenger for å til denne gigantiske utbygginga, sier Stjern.

Erfaring med utenlandsk arbeidskraft

Åfjord har både stor og god erfaring med utenlandsk arbeidskraft fra før, noe som kan komme godt med når arbeidere skal bidra til vindparken.

– Det er over 20 nasjonaliteter i kommunen fra før, så vi skal være godt rustet for å ta imot enhver innbygger eller arbeidstaker fra et annet land, sier ordføreren.

Seniorrådgiver i Statkraft, Knut Moldestad, synes Åfjord kommune opptrer på en god og ryddig måte.

– Jeg synes de har vært ganske profesjonelle i sin tilnærming til å håndtere dette prosjektet. Vi har hatt en veldig god dialog med de opp igjennom årene i planleggingsfasen, sier Moldestad.

Det største vindprosjektet i Norge

Når hele prosjektet er fullført vil det gi kommunen cirka 20 millioner kroner i inntekt per år, i minst 25 år.

– Dette er vel det største prosjektet som er gjort på land i Norge, sier prosjektleder for Statkrafts utbygging, Jan Petter Birkeland, til NRK.

– Hva er de største utfordringene nå?

– Det er mye koordinering mellom mange fagmiljøer, kommuner og interessenter. Vi skal også bygge over 15 mil med veier i svært kupert landskap, så det er mange utfordringer å ta tak i, sier han.