NRK Meny
Normal

Venter i spenning på Krekar-avgjørelse

Mandag avgjør Oslo tingrett om tvangsflyttingsvedtaket av mulla Krekar til Kyrksæterøra er gyldig eller ikke. Ordfører Ståle Vaag blir neppe lei seg dersom landets mest kjente mulla ikke blir hemneværing.

Mulla Krekar til Kyrksæterøra

Hemne-ordfører Ståle Vaag sier de skal gjøre det beste ut av det, uansett om mulla Krekar blir innbygger i hans kommune eller ikke.

Foto: Scanpix/NRK / Scanpix

Kyrksæterøra trafikkskilt

Regjeringa ønsker å flytte Krekar til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag.

Foto: Sundgård, Henrik / NTB scanpix

Mullah Krekar kneler for å be utenfor Kongsvinger fengsel

Mulla Krekar gikk ned på kne i bønn da han ble sluppet ut av fengselet i Kongsvinger søndag 25. januar.

Foto: Audun Braastad / Ap

– Jeg er spent på vegne av lokalsamfunnet i Hemne, og ikke minst på vegne av tettstedet Kyrksæterøra, sier Hemne-ordfører Ståle Vaag til NRK.

For ti dager siden fikk han og resten av Norge vite at mulla Krekar skulle tvangsflyttes til Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag.

Vedtaket om tvangsflytting er basert på en instruks fra justisminister Anders Anundsen (Frp), som lar politiet vurdere å pålegge personer som Krekar et bestemt bosted og meldeplikt.

Flere eksperter mener instruksen er i strid med rettsstatsprinsipper, Grunnloven og menneskerettighetene, og Krekar og advokaten hans klaget på vedtaket.

– Uproblematisk hvis han ikke kommer

Krekar i retten

Mulla Krekar og hans advokat Brynjar Meling (t.h.) kjemper i retten mot tvangsflyttinga.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Saken ble behandlet i retten tirsdag denne uka, og Oslo tingrett opplyste fredag at kjennelsen kommer mandag neste uke.

– Den avgjørelsen tingretten eventuelt kommer med får vi bare ta inn over oss, og gjøre det beste ut av det enten han kommer eller ikke. Men det er jo veldig uproblematisk hvis han ikke kommer da, det må jeg si, sier ordfører Vaag.

Vet ikke hvorfor hans kommune ble valgt

Han har kritisert hemmeligholdet i prosessen, og sagt at han som ordfører gjerne skulle fått beskjed tidligere om at nettopp hans kommune var målet for tvangsflyttinga.

Torsdag fikk han e-post fra visepolitimesteren i Oslo, med en forklaring om hva de hadde gjort i forkant.

– Men heller ikke hun kom inn på hvorfor akkurat Kyrksæterøra ble valgt. Jeg vet ikke hva de har gjort for å komme fram til oss, men jeg tar det jo som en tillitserklæring på vegne av lokalsamfunnet og mottaket vårt.

Forventer nytt hysteri

Selv om tingretten nå kommer med en kjennelse, har jussprofessor Mads Andenæs uttalt til NRK at han ikke blir overrasket dersom saken går hele veien opp i Høyesterett.

Ordfører Vaag forbereder seg uansett på en ny runde med hektisk aktivitet, spesielt dersom tingretten bestemmer at tvangsflyttinga kan gjennomføres.

– Hvis tingretten kommer til den avgjørelsen at han skal flyttes til Kyrksæterøra så vil jo det skape et stort mediehysteri igjen. Og så er det jo endelig noen brikker som har ramlet på plass da, så da er det en liten jobb vi må gjøre inn mot lokalsamfunnet hvis han kommer.

Kjennelsen var ventet å komme fredag ettermiddag. Denne saken ble publisert fredag morgen, før Oslo tingrett opplyste at Krekar-avgjørelsen utsettes til mandag. Saken er redigert i etterkant.

I en leilighet i dette huset like utenfor sentrum av Kyrksæterøra skal mulla Krekar bo, etter det NRK erfarer. Sikkerheten i bygda blir tatt på høyeste alvor.

Se sak fra 21. januar: I dette huset ved Jarlen mottakssenter på Kyrksæterøra er det tenkt at mulla Krekar skal bo.