Hopp til innhold

– Datatrøbbel i NAV truer velferdsstaten

– Tilliten til velferdssystemet undergraves av de omfattende dataproblemene i NAV, mener Venstre og vil gi tre millarder til investeringer.

Trine Skei Grande

Trine Skei Grande mener NAV for lengst ville ha gått til banken og bedt om lån til nye IKT-systemer, dersom etaten var en privat bedrift.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– NAV trenger et skikkelig teknologiløft. Det vil gi bedre kvalitet på saksbehandlingen og en mer effektiv organisasjon, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Flere medieoppslag den siste tiden viser at utdaterte og dårlige datasystem er en av hovedårsakene til de mange problemene i NAV.

Milliarder spart

– NAV fikk ikke tilstrekkelig med penger til å gjennomføre den enorme omorganiseringen det tross alt er snakk om. Datasystemet er et av de aller største problemene. Det finnes tre forskjellige plattformer og mange ulike systemer innenfor disse igjen, sier Skei Grande.

Tall fra Arbeidsdepartementet anslår en nedgang i sykefraværet på 8 prosent fra 2009 til 2010. Det gir 3 milliarder kroner i besparelser.

– Disse pengene kan ikke gå til drift, men de kan puttes inn i investeringer for framtiden. Ved å slutte å bruke datasystemer fra 1980-tallet, vil de NAV-ansatte spare en masse tid og ressurser, sier Skei Grande

– Sløsing

Hun mener NAV for lengst ville ha gått til banken og bedt om lån til nye IKT-systemer, dersom etaten var en privat bedrift.

– Dagens situasjon må lokale NAV-kontor kutte i antallet stillinger fordi de bruker så mye penger på å få datasystemene til å fungere. Det er sløsing av ressurser, sier hun og viser til at problemene i NAV har skapt friksjon mellom flere kommuner og staten.