Venstre ser mot Arbeiderpartiet

Full av selvtillitt etter det gode valget åpner Venstre opp for samarbeid med de rødgrønne i Trondheim.

Gruppeleder for Venstre, Jon Gunnes

Jon Gunnes håper på mer innflytelse over politikken i Trondheim de neste fire åra.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Med 5,8 prosents oppslutning (opp 1,8 prosentpoeng) er Venstres 1.kandidat, Jon Gunnes, strålende fornøyd etter gårsdagens lokalvalg.

Fjerde størst

Partiet får nå fire representanter i bystyret (+1) og er Trondheims fjerde største parti med samme oppslutning som SV.

Ved rådhuset pågår det i dag heftig møtevirksomhet mellom de ulike partiene. Det rødgrønne samarbeidet mellom Ap, SV, Sp og MDG fortsetter med all sannsynlig videre de neste fire åra.

I dialog

Spørsmålet er nå om koalisjonen utvides med noen av partiene fra sentrum. Venstre holder døra åpen for samarbeid.

– Venstre har gjort et kjempevalg, så vi har god selvtillitt nå. Vi går gjerne i dialog med hvem som helst. Venstre ønsker å være med på å bestemme hvilke punkter som skal være med å forme Trondheim de neste fire årene, sier Jon Gunnes.

Gunnes bekrefter at han allerede tirsdag skal i møter med de rødgrønne om mulighetene for et samarbeid. Men han vil ikke forskuttere noe som helst enda.

– Politikken er det viktigste. Venstre må få noe av sin politikk ut av et samarbeid. Hvordan vi skal posisjonere oss får vi se på senere. Nå er det sonderinger om hvem som kan bli med videre, sier Gunnes.

Stoltenberg: – Se mot sentrum

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg ber Ap-folk i kommunene vurdere samarbeid med sentrumspartiene.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Den endrede politiske balansen i Trondheim gjenspeiler seg også nasjonalt plan. SV går tilbake med 2 prosentpoeng til en oppslutning på 4 prosent. Samtidig er det små endringer for Venstre som fikk en oppslutning på 6,2 prosent i årets kommunevalg.

Et svekket SV får også statsminister Jens Stoltenberg til å se mot sentrum. I Aftenposten i dag ber han Ap-folk i kommunene gjøre det samme.

– Jeg vil overfor Aps lokalpolitikere understreke hvor viktig det er at vi samarbeider med sentrum, dvs. Krf, Venstre, og Senterpartiet. Vi har mange i mange kommuner funnet gode løsninger med sentrumspartiene. Jeg vil gjerne se flere eksempler på at sentrum og Ap finner sammen, sier Stoltenberg til avisa.

Han understreker at et sentrumssamarbeid ikke må gå på bekostning av SV som har slitt tungt i valgkampen.

Bredt flertall

I Trondheim har de rødgrønne 34 plasser i bystyret etter valget. De har dermed flertall uten noen flere samarbeidspartnere.

Likevel kan de se ut som at Arbeiderpartiet i Trondheim har hørt på statsministeren.

- Jeg tror det er klokt at når vi skal legge langsiktige planer for Trondheim, så gjør vi det med et bredest mulig politisk flertall. Da slipper vi at det vingler fra valg til valg, sier leder i Trondheim Ap, Rune Olsø.

Frykter Ap-skyggen

En av utfordringene til Venstre dersom de skulle inngå et samarbeid med de rødgrønne blir å unngå å havne i skyggen av Arbeiderpartiet. Både Senterpartiet og Sv og til dels lidd under å samarbeide med et parti med langt større oppslutning.

– Vi vil ikke enda opp som SV. Derfor må vi tenke nøye gjennom dette før vi sier ja til noe som helst, sier Gunnes.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.