NRK Meny
Normal

Vellykket Nav-prosjekt - må avsluttes

Gjennom et prøveprosjekt har Nav Heimdal i Trondheim klart å få langt flere i arbeid enn tidligere. Men til tross for suksessen er det usikkert om prosjektet får fortsette.

NAV

Som et av fem kontorer i landet er Nav Heimdal med på et forsøksprosjekt. Der har Nav tatt hele jobben selv i stedet for å sette ut deler av arbeidet til eksterne bedrifter.

Trine Antonsen Hultgren

Veileder ved Nav Heimdal Trine Antonsen Hultgren.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– De pengene som før ble brukt til å kjøpe tiltak ble i stedet brukt til å ansette nye internt i Nav. De jobber med veldig tett med brukerne, forteller veileder ved Nav Heimdal Trine Antonsen Hultgren.

Tar jobben selv

Forsøket skal prøve å finne ut om Nav selv bør følge opp sine brukere når det gjelder avklaring til- og oppfølging ut i jobb.

Nav Heimdal har vært med på prosjektet i to år. I løpet av den tiden har de klart å få langt flere i arbeid enn tidligere, i tillegg har de spart penger. Hittil har det vært en stor suksess og ved Nav Heimdal har de doblet antallet som de skaffer jobb.

Tore Haller

Avdelingsleder ved Nav Heimdal Tore Haller

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Resultatmessig for NAV Heimdal sin del er det en revolusjon. Vi ligger godt over 60 prosent på folk som får jobb. Før vi satte i gang prosjektet hadde vi bare 40 prosent, forteller avdelingsleder ved Nav Heimdal Tore Haller.

LES: Må legge ned etter Nav-kutt

– Nå går det fort

Geir Ove Skråmestø hadde gått uten arbeid i to år da han i desember 2014 lyktes i å få se jobb på et av Trondheims største hotell. Jobben fikk han via NAV.

Geir Ove Nav

Geir Ove Skråmestø fikk seg jobb via prosjektet.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Det betyr alt for meg og jeg stortrives i jobben. Når man har vært i NAV-systemet noen år så er man ikke vant til at ting går så fort, men etter jeg begynte i dette prosjektet har det gått fort, sier Geir Ove Skråmestø.

LES: Frp ønsker å forby «Naving»

Usikker på fortsettelsen

Men nå er det usikkert om prosjektet får fortsette. Prøveperioden går ut ved årsskifte, og NAV Heimdal håper på et raskt svar fra arbeids- og sosialdepartementet.

– Vi venter i spenning. Samtidig har vi is i magen og vi kjører på for fullt. Prosjektet har vist seg å være suksess og vi har lyktes godt. Derfor vil vi ikke gi slipp på dette så lett, sier Tore Haller.

Arbeids- og sosialdepartementet skriver i en melding til NRK, at forsøket vil bli avsluttet som planlagt ved utgangen av året. Forsøket skal evalueres og rapporten skal komme i løpet våren.

LES: Nav skjerper kravet til dagpenger