NRK Meny
Normal

Fant oppskriften på vellykket integrering

I Frosta kommune lykkes de godt med integreringen av flyktninger. De arrangerer aktiviteter en gang i uka hvor alle kan delta.

Aktivitetsdag

Skigåing er en av aktivitetene som har blitt arrangert på Frosta.

Foto: Rita Kleven / NRK

– Det er helt essensielt for folk som skal integreres at vi har møteplasser der de kan møte folk fra lokalsamfunnet og ikke bare de som jobber med dem, sier flyktningkonsulent på Frosta, Lena A. Luther.

Flyktningkonsulent på Frosta, Lena Luther

Flyktningkonsulent på Frosta, Lena A. Luther.

Foto: Rita Kleven / NRK

Familien Ali flyktet fra Syria, og ble gjenforent i Norge for bare noen måneder siden. De er nå bosatt på Frosta, hvor de to barna har startet på skolen.

– Frosta er veldig fint, og folkene her er veldig snille, forteller Manal Karboun og Hafiz Mohammad Ali.

Nye flyktninger

I Frosta arrangerer de aktivitetsdag en gang i uka, hvor alle kan delta. Der møtes lokalbefolkningen og flyktningene for å bli kjent.

– Jeg vil å si at jeg er kanskje positivt overraska over lokalsamfunnet, og hvordan de har tatt imot flyktningene. Jeg syntes det har vært stor åpenhet, og stor vilje til å se på ressurser og muligheter, sier Luther.

I 2016 ble det bosatt nærmere 15 000 flyktninger i Norge, dette er det høyeste antallet noensinne. I år er det anmodet å bosette 13 000 flyktninger, noe som da blir det nest høyeste antallet.

Positivitet er viktig

Trine Haug, ordfører Frosta

Ordfører på Frosta, Trine Haug.

Foto: Kjartan Ovesen/NRK

– Det er frivillig for kommunene å bosette flyktninger. Kommunene har bosatt rekordmange flyktninger i 2016. Det hadde ikke vært mulig uten at kommunene var positive til bosetting, sier senior kommunikasjonsrådgiver i IMDi, Nedim Dizdarevic.

I Frosta kommune slår aktivitetsdagen godt an hos dem som møter opp, og det gjør at de nye innbyggerne trives godt.

– Jeg syntes det er flott at vi kan bidra til den verdenskrisen som var, og det er alltids hyggelig med nye innbyggere. Vi ser jo det at det farger samfunnet vårt veldig godt, og de har mye å bidra med i lokalsamfunnet, noe jeg syntes er veldig bra, sier ordfører Trine Haug (Sp).

- Og også i år kommer dere til å ta imot mange nye her på Frosta?

– Ja, det gjør vi. Opprinnelig ønska vi å bosette 15 flyktninger, IMDi har anmodet å bosette 10 flyktninger her, men vi prøver å ta imot så mange som mulig, sier Haug.

Rekordmange nye flyktninger skal bosettes i norske kommuner også i år. På Frosta har kommunen bosatt hele 50 flyktninger de tre siste åra. Og kommunen har lyktes med integreringa.

Mor Manal Karboun og far Hafiz Mohammad Ali trives på Frosta.