NRK Meny
Normal

Velkommen til Stugudal og festival

Festival i Tydal innebærer ikke lenger bare trekkspill og 50+. I år frir de til ungdommen også.

Anja og Nina utenfor teltet
Foto: Ellinor Hansen / NRK

Annethvert år er det festival i Tydal, nærmere bestemt Stugudal. Men i år er det litt annerledes. Det er nemlig ikke bare trekkspill som gjelder. En ren trekkspillfestival var ikke lenger lønnsomt, så da måtte man prøve å utvide musikkutvalget.

Noe for ungdommen

På festivalens første dag spilte både Hopalong Knut, The School og Null$kattesnylterne. Alle trønderske band som er populære blant den yngre og hippe delen av befolkningen. Såklart var det noe for et mer voksent publikum også. Noe man kunne by opp til en dans til. Vømlingan fikk æren av å avslutte kvelden. Og da var vel stort sett alle med på sangen.

En ny festival, et nytt forsøk

Den første dagen kom det rundt 500 betalende gjester, så får vi se om det kommer flere på lørdag. Da er det også gjort plass til trekkspillmusikken. Som tross alt er nerven og roten i Tydalsfestivalånden. Jhohans og Ole Bjarnes er de to bandene som får æren av å være trekkspillplasteret.

Tydal trekkspillklubb

Ingolf Rønning, Bjørn Berggård og Joralf Østby er alle tre trekkspillere, og med i Tydal trekkspillklubb. De kan fortelle at de tok 2. plass under NM for et par uker siden. Og det til tross for at de bare er åtte trekkspillere igjen i klubben. De husker tilbake til storhetstida på 90-tallet da de hadde så mye som 50 medlemmer. Det er dårlig med rekrutteringa av dagens generasjon, men Bjørn forteller at de har trua på at det går i bølgedaler, og at nye mennesker snart vil oppdage hvor gøy det er å spille trekkspill! De forstår at festivalen må endre seg, og satse på annen musikk også. Men de skulle nå ønske at det kunne vært litt mer trekkspillmusikkk da...

 

 

Ingolf, Bjørn og Joralf
Foto: Ellinor Hansen / NRK

 

Hopalong Knut på Tydalsfestivaln

Hopalong Knut på Tydalsfestivaln

Foto: Ellinor Hansen / NRK