Hopp til innhold

Vegvesenet stoppet monstertransport i Roan

Vegvesenets utekontrollgruppe stoppet torsdag ettermiddag transporten av vindmøller fra kaia i Bessaker til Skomakerfjellet i Roan.

Dansk transport i Bessaker

Delene til fire vindmøller skal fra havna i Bessaker til Skomakerfjellet

Foto: Statens Vegvesen/politiet

En utenlandsk transportør kan frakte varer eller personer mellom to steder i Norge bare hvis det er spesielle grunner for det. Det mener vegvesenet det ikke er i dette tilfellet.

Dansk vindmølletransport i Roan

Dansk vindmølletransport i Bessaker

Foto: Joar Hauknes/Roan Kommune

Vi stoppet samme danske transportør for noen dager siden. Da ble løsningen for oppdragsgiveren å bruke et norsk firma, sier leder for gruppen, Jan Ivar Moen.

Kabotasje

Kabotasje er transport mellom steder i et annet land enn der hvor transportøren hører hjemme, og er i utgangspunktet ikke tillatt, jfr yrkestransportloven § 10 (3).

Oppdragsgiveren er i dette tilfellet TrønderEnergi som skal reise fire vindmøller på Skomakerfjellet i Roan. Hver av møllene har en høyde på 94 meter, og det er danske Vestas som har ansvaret fra tegning til ferdig oppsatte møller.

Den første transporten var i starten av denne måneden. Hver transport er på omlag 60 meter.

Vindmølletransport i Bessaker

Dansk vindmølletransport i Bessaker

Foto: Statens Vegvesen/politiet

Prosjektleder i TrønderEnergi, Bernhard Kvaal, tror ikke stansen i ettermiddag hindrer framdriften.

Vi regner med at den danske totalleverandøren sørger for å skaffe norske trekkvogner til de hengerne som allerede er i Bessaker, sier Kvaal.

Prosjektet er planlagt ferdig i november.