Vegvesenet med strenge tiltak mot dataspionasje

Dataspionasje mot norske etater og selskaper øker sterkt. Statens vegvesen jobber med strenge retningslinjer for bruk av mobiltelefoner og datamaskiner i land utenfor EU.

Flyfoto Strandlykkja E6 nord for Minnesund

VIKTIGE DOKUMENTER: Noe av det viktige materialet som ligger på Vegvesenets servere, og som tyver kan være interessert i, er anbudsdokumenter knyttet til utbygginger som nye E6 langs Mjøsa.

Foto: Lars Erik Skrefsrud / NRK

Det er ansattes bruk av mobil, pc eller nettbrett i enkelte land som er utfordringen.

– Virus kan bli overført fra disse enhetene og inn i våre datasystemer, forteller sikkerhetsleder Sigurd Olav Olsen i Vegvesenet til NRK.

Ett sikkerhetstiltak kan bli at ansatte må ta med seg en annen PC og mobil enn de bruker til vanlig, når de reiser til land utenfor EU. Enhetene skal ikke kunne kobles opp direkte mot etatens servere.

Ledelsen vedtar trolig de nye retningslinjene i neste uke.

Store tap

Kjetil Berg Veire

VET IKKE OM ANGREP: – Vi tror mange norske virksomheter er infisert av ulike typer virus i datasystemene, uten at de vet det, sier sier kommunikasjonssjef Kjetil Berg Veire i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Foto: nsm.stat.no

– Vi har sett eksempler på bedrifter som har estimert tapene til både titalls og hundretalls millioner kroner. Ifølge nasjonale rapporter taper Norge trolig oppimot 19 milliarder kroner årlig på datakriminalitet, sier kommunikasjonssjef Kjetil Berg Veire i Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) til NRK.

I 2013 registrerte NSM 51 alvorlige dataangrep mot norske bedrifter og selskaper.

– Vi tror dette bare er toppen av isfjellet. Vi tror mange norske virksomheter er infisert av ulike typer virus i datasystemene, uten at de vet det, forklarer Veire.

Sensitiv informasjon

Statens vegvesen har hittil ikke mistenkt dataspionasje, men er på vakt.

– Vi er kjent med at det har vært innbrudd i flere andre store etater, så dette er snakk om forebygging, sier Olsen.

På Vegvesenet servere ligger blant annet store dataregistre, budsjetter, kontrakter og anbudsdokumenter.

– Du kan eksempelvis tenke deg at en konkurrent vil sjekke hva andre har levert inn, for å kunne underby, forklarer han.

(Saken fortsetter under bildet)

Tastatur

MANGE ANGREP: I 2013 registrerte Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) 51 alvorlige dataangrep mot norske bedrifter og selskaper. De tror dette bare er toppen av isfjellet.

Foto: Damian Dovarganes / Ap

Strengere for noen land

– Retningslinjene kan bli noe strengere mot enkelte land som vurderes å være en større risiko enn andre land. Vegvesenet følger her trusselvurderingene til norske sikkerhetsmyndigheter, forteller Olsen.

Veire i NSM roser tiltakene, og påpeker at norske selskaper og etater har blitt flinkere til å jobbe mot dataspionaske de siste årene.

– Men dette er et kappløp mellom de som prøver å bryte seg inn i datasystemene og de som prøver å sikre dem. Vi er fremdeles ikke gode nok til å forhindre dette, sier han.

Video fra Trøndelag

Arnt Helge Volden gjorde et oppsiktsvekkende funn da han gikk seg på et hvalbein i Agdenes. som trolig er mellom 8000-12000 år gammel i Agdenes
Trøndere har alltid satt pris på en god kopp kaffe, men for 20 år siden ble vi introdusert for en ny smaksopplevelse - siden da har det dromedar kaffebar blitt en stor og sentral del av Trondhjems kaffekultur .
En kulokk av Grieg stod på programmet da musikere fra Luftforsvarets musikkorps opptrådte for et helt nytt publikum på Skatval i dag.