Hopp til innhold

Vegvesenet godtar bot etter brukollaps

Statens vegvesen godtar foretaksstraffen på fem millioner kroner etter brukollapsen på Rotvoll i fjor. Ulykken kostet to mennesker livet.

Brukollaps på Leangen

To personer omkom da ei bru under støping kollapset på Rotvoll i Trondheim i fjor.

Foto: Henrik Sundgård / NRK

Regionvegsjef i Statens vegvesen, Berit Brendskag Lied, sier de erkjenner at også de bærer et ansvar for at brua kollapset under støping.

– Som byggherre har vi et overordnet ansvar for helse, miljø og sikkerhet. Vi erkjenner at det var uklarheter og feil i kontrakten med totalentreprenøren. Kravet til tredjepersonskontroll for midlertidige konstruksjoner var heller ikke implementert i vårt oppfølgingssystem, sier hun til NRK.

I grunnlaget for boten skriver førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes blant annet at Statens vegvesen ikke kontrollerte stillaset før støping.

LES: Arbeidstilsynet: – Uforsvarlig kontroll av stillaset

Vil ta lærdom av ulykken

Berit Brendskag Lied

Regionsjef i Statens vegvesen Region Midt, Berit Brendskag Lied.

Foto: Gunnar Sandvik / NRK

Lied sier ulykken har vært den alvorligste de har opplevd i Region Midt, og at det har vært viktig for dem å gå grundig inn i saken for å ta lærdom av den.

– Ulykka har avdekket forhold som ikke har vært tilfredsstillende, derfor vedtar vi forelegget.

Hun sier alle som har vært involvert er preget av saken, og at det er noe de vil bære med seg for alltid.

– Vil det skje endringer i rutiner og systemer hos vegvesenet etter dette?

– Ja, det er klart. Det er det aller viktigste. Umiddelbart etter ulykken ble det innført forbud mot trafikk under bruer som støpes. I tillegg arbeider vi med å oppdatere retningslinjer og etablere gode kontrollrutiner, sier Lied.

LES: Ville selv granske grunnlaget for millionbot

Fikk boten redusert

Boten som opprinnelig var på 7 millioner kroner, ble av Statsadvokaten redusert til 5 millioner. Det samme ble gjort overfor hovedentreprenør Reinertsen.

– I det opprinnelige forelegget ble det pekt på at feilen ved den midlertidige konstruksjonen burde vært avdekket ved visuell observasjon. Vi har påpekt at konstruksjonen var så kompleks at vi ikke hadde mulighet til å avdekke feilen på denne måten. Jeg opplever at dette er tatt til følge av Statsadvokaten, og at det er derfor boten er redusert, sier Lied.

LES: Statsadvokaten reduserer bota til Reinertsen