Veggelus herjer i studentby

Beboere ved Moholt studentby i Trondheim har fått en lite hyggelig samboer.

Et skadedyrsfirma har rykket inn i flere hybler for å ta knekken på veggelus, som er små billelignende blodsugere.

Fikk utslett

For et par uker siden kom beboere ved Moholt studentby til SiT bolig med utslett og kløe som de mente kunne stamme fra veggedyr.

Et skadedyrsfirma ble koblet inn og de fant døde veggedyr i beboernes hybeldublett. Studentene flyttet ut og skadedyrfirmaet startet jobben med å ta knekken på problemet, skriver Adresseavisen. 

Senere har boligavdelingen fått melding fra beboere i en leilighet og tre andre hybler som mener de er bitt av veggedyr. Hos disse er det ikke bekreftet funn, men boenhetene blir likevel behandlet mot veggedyr.

Student Roar Hugudal bor i blokka hvor det er funnet veggedyr i en leilighet.

- De sa dyrene kunne spre seg gjennom ventilasjonsanlegget, men jeg regner med at SiT har kontroll, sier Hugudal til avisen.  

- Gjør alt vi kan

Det er uklart hvordan veggedyrene har kommet inn i studentboligene.

– Vi har prøvd å få greie på dette, men vi vet ikke sikkert. Sannsynligvis er dyrene kommet inn gjennom reisebagasje, brukte møbler eller brukt innbo. Dette er noe folk kan ha med seg i kofferten hjem fra ferie. Vi ser ingen grunn til å spekulere i dette, sier driftssjef i SiT bolig i Trondheim, Jan Håkon Bekkavik.

Boenhetene som blir behandlet ligger i forskjellige blokker. Bekkavik tror derfor ikke at tilfellene har noen sammenheng. Han legger vekt på at studentbyen er bygd i mur og nærmest er hermetisk lukket mellom leilighetene. Selv om han tror spredningsfaren er liten legger han vekt på at SiT tar problemet på alvor.

– Dette er noe vi tar veldig alvorlig. Vi gjør alt vi kan for å bli kvitt skadedyrene, og har leid inn profesjonell hjelp. I tillegg har vi kontakt både med miljøetaten i Trondheim kommune, kommunelegen og veggedyreksperter i Folkehelseinstituttet, sier Bekkavik.

Advarer studentene

I forrige uke gikk SiT bolig ut med en advarsel til beboerne om funnet av veggedyr. Beboerne som varslet fra og naboene deres ble kontaktet direkte.

– Boligsjefen tok en runde på torsdag kveld for å informere. Vi ønsker å drive litt folkeopplysning, slik at beboerne vet hva dette handler om.

Det er ingen grunn til panikk, og det er ingen grunn til å se stygt på naboen selv om han har fått veggdyr. Dette handler ikke om dårlig renhold, men kanskje noen som har vært uheldig og fått med seg skadedyr i bagasjen, sier Bekkavik.

Han regner med at studentene kan flytte tilbake til sine boenheter denne uken.  

Økende problem

Problemet med veggedyrene vokser i omfang i Norge. Ifølge Folkehelseinstituttet var veggdyr blant ti-på-topp-listen over skadedyrene som de fikk henvendelser om i 2004.

Hoteller, campinghytter, ungdomsherberger, studenthjem og private hjem har meldt fra om veggelus de siste årene. Studentboliger i Bergen og Oslo har også hatt slikt besøk. 

– Hovedstedet man finner veggedyr er senger. De gjemmer seg i sprekker både i seng og madrass. Men de kan også ha tilhold ganske langt fra senger, divaner og sofaer. Typiske gjemmesteder er baksiden av skap og bilder, sprekker i panel og ved lister, bak løsnet tapet og ved ledninger og rør, utdyper Folkehelseinstituttet.

Veggedyrene fjernes ved å sprøyte insektmiddelet pyretrum som lokker dyrene frem fra sine gjemmesteder. Behandlingen må gjentas.