NRK Meny
Normal

Vedtar forelegg på 5 millioner

StatoilHydro vedtar et forelegg på fem millioner kroner etter at en mann fra Nord-Trøndelag døde i en arbeidsulykke på Kristin-plattformen i 2005.

Kristin-plattformen
Foto: Statoil

Ulykken skjedde mens Statoils Kristin-plattform var under bygging ved Aker Stord for to år siden.

StatoilHydros pressetalsmann Gisle Johanson sier til NTB at de vedtar forelegget fra Haugaland og Sunnhordland politidistrikt basert på en helhetsvurdering.

– Vi har gjort en grundig gjennomgang i denne tragiske saken. Utbyggingen på Kristin-plattformen var et prosjekt med flere aktører, men StatoilHydro var oppdragsgiver og hadde et overordnet ansvar for å ivareta sikkerheten på en helhetlig og god måte, sier Johanson til NTB.

Plattformsvikt

En 45 år gammel mann fra Nord-Trøndelag ble klemt fast i en hydraulisk styrt dør og døde senere av skadene han fikk.

Mannen var ansatt i Dalseide & Fløysand, som var en av Aker Stords underleverandører.

Mannen ble fraktet i helikopter til Haukeland universitetssykehus, hvor han senere døde av skadene

25. september i år fikk StatoilHydro et forelegg på 5 millioner kroner. Selskapet innrømmer at det har vært enkelte svikt i arbeidsprosessen på plattformen, som førte til ulykken.

Granskingsgruppen pekte på at det hadde utviklet seg en ukultur på arbeidsplassen hvor det var vanlig å smyge seg gjennom døren selv om den ikke var helt åpen.

– Vi jobber hver dag for å unngå at ulykker som rammer liv og helse skal skje. Denne ulykken har gitt oss viktig lærdom, som vi tar med oss videre i vårt arbeid, sier Johanson til NTB.

Politiet har etterforsket dødsfallet med bistand fra Arbeidstilsynet.