Ved midnatt starter syklistene

I helga er det klart for den store styrkeprøven på sykkel mellom Trondheim og Oslo. Og mange starter turen allerede i natt.

styrkeprøven

Ved midnatt legger de første syklistene av gårde fra Trondheim til Oslo.

Foto: Ida Sem Fossvik / NRK

Rittsjef Ingar Wilhelmsen

Rittleder Ingar Wilhelmsen ber bilistene ta hensyn til syklistene i helga.

Foto: Runar Henriksen Jørstad / NRK

I flere måneder har flere tusen syklister trent for årets tøffeste utfordring på sykkelsetet. Ved midnatt starter de første fra Munkegata, mens de andre legger i vei i morgen.

Over 9000 syklister

– Dette ser lovende ut. For andre året på rad har vi over 9000 påmeldte på de fem strekningene til sammen. Over 2500 syklister skal sykle hele veien fra Trondheim til Oslo, sier rittleder Ingar Wilhelmsen til NRK.

Den lengste distansen er fra Trondheim til Oslo på 542 km. De andre distansene syklistene kan velge blant er Dombås - Oslo (350 km), Lillehammer - Oslo (190 km), Gjøvik - Oslo (135 km) og Eidsvoll - Oslo (60 km).

I flere dager har Trondheim vært preget av sykkelrittet.

– Det er nok mange utlendinger som har tatt ferie i forkant eller i bakkant av sykkelløpet. Derfor har de kommet hit tidlig denne uka, og byen har hatt flere syklister enn normalt, sier Wilhelmsen.

Traseen lagt om

Siden 1967 har syklistene gjennomført den store styrkeprøven. I år er traseen lagt om en del.

– Syklistene følger som vanlig E6, men den nye veien mellom Minnesund og Hamar gjør at vi endrer traseen. Rytterne sykler nå østsida av Mjøsa fra Lillehammer til Moelv. Så sykler de over til Biri-sida, og kjører vestsida gjennom Gjøvik og Skreia til Minnesund, sier Wilhelmsen.

I 1967 var løypetraseen 560 kilometer. I år er den kontrollmålt til 542 kilometer. Samtidig er det færre høydemeter, bredere vei, og mindre trafikkutfordringer.

– Vi oppfordrer bilistene til å kjøre gjennom Østerdalen i helga. Hvis du må kjøre E6 sørover fra Trondheim, må du beregne deg god tid. Her vil det dukke opp syklister nesten over alt som du må ta hensyn til, understreker rittlederen.