NRK Meny
Normal

Varslet om lovbrudd i barnevernet- mistet jobben

En kvinnelig barnevernsansatt varslet om lovbrudd i barnevernstjenesten i kommunen. Like etter fikk hun sparken. Mandag starter rettssaken der kvinnen krever jobben tilbake.

Formannskapet i Orkdal

I dette formannskapsmøtet i Orkdal kommune i Sør-Trøndelag ble personalsaken diskutert i fjor vinter. Mandag starter rettssaken der den kvinnelige barnevernsansatte krever jobben tilbake etter at hun fikk sparken.

Foto: Grete Thobroe

– Saken er sammensatt fordi den bygger på flere forhold. Det vi oppfatter som gjengjeldelse ved varsling og har fått en oppsigelse som reaksjon på denne varsling, sier LO-advokat, Karl Inge Rotmo til NRK.

Løgn og dokumentfalsk

Det var i fjor vår den kvinnen som var ansatt i barnevernet, varslet om kritikkverdige forhold i barnevernet i Orkdal kommune i Sør-Trøndelag. Også andre barnevernsansatte i kommunen varslet om forholdene.

Påstander om løgn, overtramp og dokumentfalsk fikk stor medieoppmerksomhet. Kort tid etter måtte kvinnen gå fra stillingen sin.

Som følge av den omfattende kritikken av barnevernet i Orkdal har kommunen utarbeidet to rapporter om tjenesten, én laget av en utenforstående aktør og én laget av kommunen selv. Her kan du lese sakspapirene.

I kommunens egen rapport foreslås en hel del forbedringer av tjenesten. Likevel slår rådmann Grete Metliaas fast at det «fortsatt er vanskelig å forstå fullt ut hva som har ført til et så omfattende negativt fokus på tjenesten».

Ble «syndebukk»

– Min klient og flere vitner mener kommunen gjorde forsøk på å skjule at man har brutt barnevernsloven ved å gjøre vedtak man ikke hadde grunnlag for. Vår oppfatning er at min klient blir gjort som syndebukk for den systemsvikten som er gjort i Orkdal kommune, sier advokaten.

Det er satt av ei uke til saken i Trondheim tingrett. 20 vitner skal føres, både rådmann, tidligere barnevernsleder og ordfører i Orkdal kommune er kalt inn som vitner.

Varslernes rettssikkerhet

Da den tidligere barnevernsansatte ble oppsagt, begrunnet kommunen det med flere ting. Blant annet at hun har vært illojal og vist kritikkverdig adferd overfor brukere og kolleger.

– Dette handler om hvordan man har håndtert varsling i denne saken. Ved flere anledninger har rådmannen i kommunen truet varslerne med advokat, sier han.

LO-advokat Karl Inge Rotmo er likevel optimistisk foran rettssaken, som kan få stor betydning for varsleres rettsvern

– Vi må vise gjennom rettsavgjørelser at varslere har et rettsvern. Det rettsvernet som loven skal gi dem, sier Rotmo.

Deler av rettssaken vil, etter kommunens ønske, gå for lukkede dører.

Video fra Trøndelag

Håper å få åpnet elva i løpet av kvelden.
Slik gikk det med Mette Vollan i uværet.
Skiheisen i Vintervannskleiva åpen igjen.