NRK Meny
Normal

Varsler full storm og fare for flom

Snøsmelting, mye nedbør og full storm vil by på utfordringer i Trøndelag de neste dagene.

Storm på Frøya

Meteorologisk institutt melder full storm på kysten av Trøndelag. Bildet er tatt under uvær på Frøya ved en tidligere anledning.

Foto: Petter Vidar Vågsvær

– Det har kommet mye snø de siste dagene, men nå stiger temperaturen, og det vil føre til snøsmelting, sier vakthavende statsmeteorolog, Astrid Valved.

Obs-varsel

Norges vassdrags- og energidirektorat har sendt ut flomvarsel merka gult aktsomhetsnivå, og advarer mot flomskader i Trøndelag.

Mye nedbør og snøsmelting det neste døgnet kan gi stigende vannføring og lokale oversvømmelser.

– Siden det er meldt mye nedbør går vi ut med obs-varsel for hele Trøndelag, men verst vil det nok bli i ytre- og nordlige områder, sier statsmeteorologen.

Full storm på kysten

I tillegg til mildvær er det også meldt kraftig vind. Vindstyrken tar seg opp allerede fra mandag kveld.

– Fra tirsdag morgen øker vinden til sørvest liten storm. På formiddagen kan vi forvente full storm på kysten, men vinden ser ut til å minke til kvelden igjen, forteller Valved.

Vinden vil ta seg opp igjen fra onsdag morgen. Etter hvert vil den dreie mot vest, og da vil vinden også treffe innover i landet og ikke bare på kysten.

NTE ber strømkundene sine være forberedt på at det kan bli strømløst igjen, fordi strømnettet er sårbart etter ekstremværet forrige helg. Tung snø og mye vind kan føre til ytterligere skader på kraftlinjene.

Værkart

Tirsdag formiddag blir det full storm (markert med rødt) på kysten av Trøndelag, ifølge Yr.no.

Foto: Skjermdump, Yr.no

Bør sikre løse gjenstander

Det er ikke lenge siden ekstremværet Hilde jaga innover Trøndelag, velta trær og tok strømmen til flere tusen husstander. Statsmeteorologen tror ikke vi får ekstremvær denne uka, men kan heller ikke utelukke det.

– Ekstremvær er noe vi går ut med når det er fare for liv og helse. Foreløpig har vi ingen grunn til å frykte det, men vi følger med og vi anbefaler folk å ta sine forholdsregler.

Den sterke vinden kan føre til vanskelige føreforhold. Spesielt på fjellet.

I tillegg kan det bli høye bølger, så småbåter bør ikke legge ut på havet og oppsøke uværet.

– Det er nok lurt å sikre både båter og trampoliner og andre løse gjenstander, mene vakthavende statsmeteorolog, Astrid Valved.

Statens vegvesen har oppdatert trafikkinformasjon på sine hjemmesider.