NRK Meny
Normal

Varsler formidabelt erstatningskrav

Norfrakalk i Verdal forbereder nå erstatningskrav mot firmaet som leverte siloen som kollapsa i begynnelsen av september.

kalksilo

En av de tre kalksiloene til Norfrakalk i Verdal sto i fare for å kollapse 7. september. Bedriftsledelsen mener det skyldes konstruksjonsfeil.

Foto: Terje Næss

– Når vi har fått tømt siloen, fått de svarene vi trenger og alt er på plass, må vi sette oss ned å regne på økonomiske konsekvenser. Men de er helt sikkert formidable, sier Hanne Markussen Eek, som er HR-sjef i Franzefoss Minerales AS.

Vil kreve erstatning

Tømminga av den havarerte kalksiloen i Verdal starta onsdag kveld, og skal være ferdig i løpet av helga. Og når kalksiloen er tom, starter et omfattende analysearbeid for å endelig slå fast hva som var årsaken til at den kollapsa.

– Dette blir både en forsikringssak og en erstatningssak, for her er det helt klart noen som ikke har gjort jobben sin, mener Eek.

  • Les alt om silohavariet her

Konstruksjonen var for svak

Det var søndag 7. september krisealarmen gikk ved Norfrakalk sin fabrikk i Verdal.

En av de tre kalksiloene var nær ved å kollapse. Siloen inneholdt 5 000 tonn brentkalk, og det ble satt i gang en storstilt sikkerhetsjobb siden en kollaps kunne ført til spredning av farlig kalk.

Det svenske firmaet Bulkteknik, som har bygd siloene, konkluderte like etter kollapsen med at konstruksjonen har vært for svak.

Daglig leder ved Norfrakalk i Verdal, Glenn Bekkeli, er også sikker på at det er en konstruksjonsfeil som er skyld i at siloen var nær ved å kollapse. Han ønsker ikke å gå i detalj, og sier han venter på Sintef sin endelige rapport.

Siloleverandøren konkurs

Siloene var kvalitetssikra av Rambøll. Men etter flere forsøk har det ikke lyktes NRK Trøndelag å få en kommentar fra dem.

– Siloleverandøren gikk konkurs i 2008, så dem har vi ikke hatt spesielt mye kontakt med. Så det er mange ting her som er ganske komplisert, men det får vi ta etter hvert, sier Hanne Markussen Eek i Franzefoss Minerales AS.

Det er kanskje ikke så lett å kreve erstatning fra et firma som er konkurs?

– Det finnes jo et bo der da, og vi har jo forsikring på siloene. Dessuten er det jo ikke bare penger det er snakk om; vi har høyt fokus på sikkerhet og HMS, og da kan vi ikke ha utstyr som kollapser på denne måten.

Ønsker grundig evaluering

Når alle rapporter er på plass og alt ryddearbeidet er over, ønsker ledelsen ved Norfrakalk en grundig evaluering av hendelsen.

– Vi må gjennomgå alle rutinene våre, og se på hele industriområdet i Verdal sammen med politi, brannvesen og kommunen, sier Eek.

Tømming av kalksilo

Onsdag kveld starta tømminga av den havarerte kalksiloen i Verdal. 5000 tonn brentkalk skal fraktes over i båten Kalkvik.

Foto: Terje Næss

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.