Hopp til innhold

Varsla om brann i huset sitt – aktor mener han tente på sjøl

Levanger-mannen ringte politiet og varsla at boligen han bodde i sto i full fyr. Nå står han tiltalt for selv å ha tent på den kommunale boligen som ble ødelagt for millioner.

Brann i bolighus i Skogn

OVERTENT: Tiltalte nekter for å ha tent på den kommunale boligen som ligger i et boligfelt i Skogn i Levanger.

Foto: Eli Lunnan

– Det er bare en teori at brannen er påtent. Dette kan like gjerne være noe helt annet. Det kan være elektrisk anlegg, selvantennende veske og lignende, sier forsvar Steinar Wiik Sørvik.

Skader for flere millioner

Tiltalte nekta da også for å ha tent på huset da rettssaken starta i Innherred tingrett tirsdag.

10. oktober i fjor rykka brannvesenet ut etter å ha fått melding om at det brant i den kommunale boligen som ligger midt i et stort boligfelt i Skogn i Levanger.

Da de kom fram sto flammene ut av huset. Gjensidige Forsikring beskriver boligen som totalskadd og krever nærmere to millioner kroner i erstatning.

Steinar Wiik Sørvik

BARE TEORIER: Advokat Steinar Wiik Sørvik mener det kan være mange årsaker til brannen.

Foto: Vegard Woll / NRK

Varsla selv om brannen

I sitt innledningsforedrag sier aktor Gro Helland at det ifølge tekniske undersøkelser skal være flere arnested og de mener tiltalte antente brennbart materiale i huset.

I retten ble det også spilt av et opptak av samtaleloggen til 112-sentralen der aktor Helland mener tiltalte sjøl ringer og varsler om brannen han er tiltalt for å stå bak.

Og her sier vedkommende som ringer inn at han ikke vet hvem som eier huset og at han er en tilreisende.

Tiltalte vil ikke selv bekrefte at det er han som snakker på opptaket. Men han bekrefter at telefonnummeret det er ringt fra er et nummer han har hatt og at han ringte politiet og varsla om brannen.

Måtte redde seg selv

Sjøl forklarer Levanger-mannen at han ikke har noen klar mening om hva som var årsak til brannen.

– Jeg prøvde å finne ut hva det var og sprang inn. Men da var det så røykfullt at jeg måtte ut igjen med en gang.

– Gjorde du noe forsøk på å slukke brannen?

– Nei, det var for seint å slukke brannen. Jeg måtte redde meg selv, sa tiltalte.

Han forklarte videre i retten at han fikk oksygen og helsehjelp da ambulanse kom til stedet og at han seinere ble kjørt til Sykehuset Levanger. Da han kom ut derfra ble han pågrepet av sivilt politi mistenkt for å ha tent på huset.

En person er pågrepet mistenkt for å ha tent på en kommunal bolig i Skogn i Levanger.

TOTALSKADET: Boligen ble ødelagt for flere millioner.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Lagret rødsprit og bensin

Aktor ba i retten i dag Levanger-mannen beskrive hvor i huset han så flammer og mener det spriker litt i forhold til det han har fortalt i politiavhør.

Forsvare Wiik Sørvik spurte tiltalte mye om det elektriske anlegget i huset. Her kom det fram fra at det var et gammelt anlegg i huset og at sikringer røk stadig vekk. Tiltalte forklarte også at det var overspenning i dusjene og at han fikk strøm i seg når han dusjet.

– Det er ikke konkludert i denne saken var som var arnestedene. Det er flere alternative plasser fordi man blant annet har funnet flyktige stoff flere steder, sier Wiik Sørvik.

Tiltalte forklarte også i retten at det var lagra både rødsprit, bensin og andre brennbare stoffer i huset.

Gro Helland

VARSLA SELV OM BRANNEN: Det ble spilt av et opptak av samtaleloggen til 112-sentralen der politiadvokat Gro Helland mener tiltalte sjøl ringer og varsler om brannen han er tiltalt for å stå bak.

Foto: Vegard Woll / NRK

Tilsto oppbevaring av amfetamin

Ellers kom det fram at tiltalte i en periode i forkant av brannen har slitt med et stort forbruk av rusmidler. Det gjelder både sterke lovlige medisiner og ulovlige rusmidler som amfetamin.

I tillegg til brannen var han også tiltalt for å ha oppbevart 140 gram amfetamin. Det var også noe han sa seg skyldig i.

Det er satt av tre dager til rettssaken som fortsetter i morgen.